Wat zijn de verschillen tussen een tennisbal en padel bal?

Als je al een keer getennist en padel gespeeld hebt dan zal je hebben opgemerkt dat de ballen precies hetzelfde eruit zien. Echter zijn er wel verschillen tussen de twee soorten ballen. Dit komt vooral door de verschillen in het spel zoals de kleinere baan en andere soorten rackets. Hieronder zullen we de verschillen verder toelichten.

Is er wel een verschil?

Zoals eerder genoemd zijn er zeker verschillen. Een tennisbal stuitert allereerst meer. Als je dus zou gaan padellen met een tennisbal zou het spel veel sneller en harder gaan dan wat normaal is. Het is daarom belangrijk om met de juiste ballen te padellen. Echter zijn er ook weer verschillen onderling bij padel ballen. Er zijn padel ballen met een lage en hoge druk, waarbij beginners spelen met de lage druk ballen en meer ervaren spelers met de hoge druk ballen.

Wat zijn de exacte verschillen tussen tennis- en padel ballen?

We weten nu dat de ballen erg op elkaar lijken, maar dat er daadwerkelijk wel echt verschillen zijn tussen tennisballen en padel ballen. Een padel bal is namelijk kleiner dan een tennisbal. Waarbij een tennisbal tussen de 6,54 en 6,86 centimeter is, is een padel bal tussen de 6,35 en 6,77 centimeter. Geen groot verschil, maar je merkt dit wel tijdens het spel.

Daarnaast hebben padel ballen een lagere druk. Door deze lagere druk stuiteren ze minder dan tennisballen. Dit is nodig door het snelle spel wat bij padellen gespeeld wordt. Als zal je met tennisballen gaan spelen zouden deze alle kanten op stuiteren en sneller ook de baan uitgespeeld worden. Een padel bal gaat dus een stuk trager. De bal krijgt bij het slaan minder vaart mee en stuitert daardoor minder hoog op.

Tennis bal en padel bal

Bij tennis heb je drukloze en gasgevulde ballen. Bij padel bestaan er geen drukloze ballen. Gasgevulde ballen voelen namelijk zachter aan wat het comfortabeler maakt om mee te spelen. De bal heeft meer contact met het racket waardoor je meer controle hebt en je de bal beter kunt plaatsen. Het enige nadeel is dat gasgevulde ballen sneller zacht worden, dus vervang deze om de zoveel tijd of als je dit merkt.

Welke padel ballen zijn geschikt voor jou?

Er zijn verschillende soorten padel ballen, maar als je begint is het handig om padel ballen te kiezen met een lagere druk. Hiermee kan je het spel meer onder controle krijgen. Naar mate de tijd kan je andere padel ballen uitproberen en kijken welke je misschien beter passen of een andere dynamiek geven aan het spel. Maar één ding is zeker, je hebt speciale padel ballen nodig om te gaan padellen.

Veelgestelde vragen

Kort gezegd, nee. Tennisballen zijn harder en groter, waardoor ze teveel stuiteren voor het padel. Padel ballen hebben een lagere druk en stuiteren hierdoor minder. Daarnaast hebben ze hierdoor een beter contact met het racket en kan je ze hierdoor beter plaatsen.

Een padel bal verliest na 1 keer spelen een kwart van de druk. Hierdoor zijn ze na 4 of 5 keer spelen aan vervanging toe. De druk in de ballen wordt namelijk lager waardoor ze minder goed stuiteren en ze geen snelheid meer hebben.

Een padel bal is minimaal 6,35 en maximaal 6,77 centimeter groot. Hierdoor zijn padel ballen ook kleiner dan tennisballen.

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten