padel regels

Ben jij al bekend met alle padel regels? Zo niet, lees dan verder voor alle spelregels om te starten met jouw padel avontuur.

Voordat je een padel baan en padel racket reserveert, is het handig om te weten wat de exacte spelregels zijn. Wanneer heb je een punt gescoord? Wanneer maak je een fout? En hoe werkt het met pauzes en wisselen? Wij gaan je alles uitleggen, zodat jij alvast een voorsprong hebt op je vrienden of vriendinnen.

Scoreverloop

Het scoreverloop is bij padel hetzelfde als bij tennis. Als je al bekend bent met het tennis is het dus gemakkelijk. Zo niet, dan nog even kort op een rijtje.

De puntentelling bij padel is 15, 30, 40 en game. Je eerste punt is dus 15, je tweede is 30, de derde is 40 en de vierde is game. Als het gelijk is aan het einde van een game, dus 40-40, dan is dit een deuce. Wanneer er sprake is van een deuce, dan moet één van de twee partijen twee opeenvolgende punten pakken om de game te winnen. Als je tijdens het begin van een deuce een punt pakt, dan heb je het ‘voordeel’. Zo wordt het genoemd als je één punt hebt gespeeld tijdens een deuce. Het andere team staat dan in het ‘nadeel’. Je kunt ook gebruik maken van de golden point bij padel. Hierbij is er geen sprake van een deuce maar zal bij 40-40 de eerstvolgende die een punt maakt, direct winnen. Deze regel is pas later in de geschiedenis van padel toegevoegd.

Als de tegenstander dan weer een punt pakt, dan sta je weer bij voorafaan. Hierdoor kan een deuce soms lang duren. Bij paddellen is het vaak beste uit drie, dus de eerste die twee sets wint. Een team pakt een set als zij zes games winnen met twee games verschil ten opzichte van de tegenstander. Wanneer beiden teams 6-6 staan, dan is er sprake van een tiebreak. Deze gaat tot zeven gewonnen punten met 2 punten verschil. Wanneer er sprake is van een eventuele derde set, dan kan deze als supertiebreak gespeeld worden. Hierbij spelen de teams tot tien punten met twee punten verschil.

Spelverloop

Voor de wedstrijd wordt er, door bijvoorbeeld het opgooien van een munt, bepaald wie er mag gaan serveren of ontvangen. Het team wat mag beslissen, mag dan ook beslissen of zij willen beginnen met serveren of ontvangen. Echter als je kiest of je wilt gaan serveren of ontvangen, mag de andere partij de keuze maken aan welke kant zij beginnen.

Tijdens het spel, oftewel de rally’s, mag de bal één keer de grond raken. De speler die de bal naar zich toe krijgt kan er voor kiezen om de bal te laten stuiteren of om de bal te volleren. Er mag echter niet gevolleerd worden na een service van de tegenstander. Dit wordt ook wel een ‘return’ genoemd. Een bal moet eerst stuiteren voordat het de muur of het hek raakt. Als dit niet gebeurt, dan is het een fout.

Wanneer de bal heeft gestuiterd mag het één of meerdere keren de muur of het hek raken voordat deze teruggespeeld wordt. De partij die de bal naar zich toe krijgt mag deze direct terugslaan of via de achter- of zijwanden. De bal mag echter niet het hekwerk raken voordat deze over het net komt, anders is dit namelijk een fout. Als de bal met een stuit over de wand of het hekwerk wordt geslagen, dan is dit een punt.

Een speler kan echter ook uit de kooi stappen en de bal weer het spel in slaan. Op deze manier gaan de rally’s door totdat de bal tweemaal stuit of de speler op een andere manier een fout maakt, dan pakt de tegenstander namelijk een punt. Na elke oneven game moeten de spelers van kant wisselen. Dit is dus na de eerste, derde en vijfde game. Bij een tiebreak is dit na elke 6 punten.

De belangrijkste padel regels

In het kort: Padel regels zijn vergelijkbaar met tennis. Je speelt de bal over het net, in het vak van de tegenstanders. Het grootste verschil is echter dat je de bal tegen de glazen muur of wand mag kaatsen voordat je de bal naar de overkant speelt.

#1 Wanneer heb je een punt?

Je kan tijdens het padellen op verschillende manieren een punt pakken. Een rally eindigt bijvoorbeeld doordat een bal tweemaal heeft gestuiterd. De partij die deze bal heeft geslagen krijgt dan een punt. Als de tegenstander direct, dus zonder stuit via de grond, het hek of de muur raakt, dan heb je een punt. Ook als de tegenstander de bal tegen je aanslaat krijg je een punt en zelfs als je op een juiste manier de bal via een stuit uit de kooi slaat.

#2 Wanneer maak je een fout?

Doordat het spel erg dynamisch is, is het soms lastig om een fout te voorkomen. Vooral in het begin of wanneer je tennis gewend bent kan het lastig zijn. Het is toch echt een andere manier van slaan en je hebt andere soorten rally’s. Op verschillende manieren kan je dus een fout maken. Als je de bal slaat en je vervolgens je medespelers of zijn of haar padel racket raakt, dan heb je een fout. Dit is ook als je met je padel racket het net of een ander deel van de kooi raakt. Het is dus belangrijk om goed te weten wat je speelveld is en om afspraken te maken met je teamgenoot.

Wanneer je twee keer achter elkaar een servicefout maakt of wanneer je de bal twee keer raakt in dezelfde beweging heb je ook een fout. Ook met het stuiteren kunnen er fouten worden gemaakt. Als de bal na twee keer stuiteren wordt teruggeslagen, als de bal, zonder te stuiteren, het hek of de muur raakt of wanneer je de bal via het hek of de grond van je eigen speelveld slaat heb je een fout. Het is dus goed om van te voren te weten waar je op moet letten.

#3 Hoe werkt het met het net?

Net zoals bij tennis zit er een net in het midden waar de spelers de bal overheen moeten slaan. Aan het net zitten ook een aantal regels verbonden. Als de tegenstander de bal tegen het net slaat, dan heb je een punt verdient. In het begin zal dit wennen zijn. Het is ook belangrijk om op te passen als je dicht bij het net staat.

Als jij, of je padel racket, het net raken maak je namelijk een fout en heeft je tegenstander een punt verdient. Soms is het wel handig om dicht bij het net te staan als je de kans ziet. Je kan dan namelijk volleren of de bal op een dusdanige manier spelen dat de tegenstander de bal niet kan pakken. Ook mag je met je padel racket over het net komen, maar dan mag je natuurlijk het net niet raken.

#4 Hoe werkt het met de muren?

Om de padelkooi staan muren. Dit is voor een gedeelte hekwerk en voor een gedeelte glaswerk of van kunsstof. Deze muren kan je gebruiken tijdens het padellen, waardoor het spel een stuk dynamischer wordt dan bijvoorbeeld tennissen. Het is belangrijk om te weten hoe de bal van de muur af stuitert om zo de rally door te zetten. De bal moet eerst de grond stuiteren voordat deze de glazen wand of het hekwerk raakt. Als de bal direct de glazen wand of het hekwerk raakt, dan heb je een fout.

Ook mag je de muur niet raken met je padelracket, want dan heb je ook een fout gemaakt. Bij de service moet de bal eerst stuiteren in het servicevak van de tegenstander en mag de bal alleen de glazen wand aanraken. Als de bal stuitert en het hekwerk raakt heb je een foute service.

#5 Hoe werkt het met de service?

De service bij het padellen lijkt erg op die van het tennis, maar is toch ietsjes anders. Hierbij dus kort de regels die gelden bij de service. Eén van de twee partijen begint de game met de service. Dit is bepaald voordat de wedstrijd begint. Het eerste punt van de game is altijd vanaf de rechterkant van het veld.

Per punt wisselt de serverende speler van kant totdat de game over is. De manier waarop de service wordt genomen is ook anders bij het padellen ten opzichte van het tennis. De service moet namelijk onderhands genomen worden onder het middel. De serverende speler moet achter de servicelijn staan. De tegenstanders mogen staan waar zij willen. De tegenstander mag de bal pas slaan wanneer deze diagonaal in het servicevak heeft gestuurd. De bal mag alleen tegen de glazen wand stuiteren, wanneer de bal tegen het hekwerk komt is deze uit.

Als de bal in het servicevak stuitert nadat deze het net heeft geraakt is het een ‘let’. Hierbij moet het spel worden gestopt of moet er opnieuw worden opgeslagen. Wanneer er twee servicefouten worden gemaakt achter elkaar krijgt de tegenstander een punt.

#6 Hoe werkt het met de pauzes en wisselen?

Wanneer er een oneven stand is in games wisselen de teams van kant. Tijdens de wisseling is er ook een korte pauze om bijvoorbeeld even te drinken. Officieel mag dit 90 seconden duren. Na de pauze wordt er gewoon weer verder gespeeld. Wanneer er sprake is van een tie-break wisselen de teams elke zes punten van helft. Ook dan kan er gebruik gemaakt worden van een korte pauze. Deze pauze is echter een stuk korter, namelijk 20 seconden. Na elke set mogen de spelers ook een pauze houden. Deze is een stuk langer, namelijk twee minuten.

#7 Enkelspel

Normaal gesproken wordt padel gespeeld met vier spelers, dus twee tegen twee. Het is echter ook mogelijk om padel 1 tegen 1 te spelen. Redenen daarvoor zouden kunnen zijn dat je te weinig spelers hebt of doordat je je techniek wilt verbeteren en het spel nog dynamischer wilt maken. Doordat het veld een stuk kleiner is bij padellen is het lastiger om 1 tegen 1 te spelen.

De bal hoeft namelijk een kleinere afstand af te leggen en hierdoor gaat het spel een stuk sneller. Enkelspel in het padel wordt vaak gedaan om enkel de techniek te verbeteren en hierdoor het meer als oefening te zien. Het gaat dus niet zozeer om het winnen. Daarnaast zijn er officieel ook geen enkelspel wedstrijden in het padel. Het lastige tijdens enkelspel is dat het spel te groot is om met de snelheid van het padellen het hele veld te belopen.

Er zijn een aantal opties waardoor je er alsnog een wedstrijd van kunt maken. Dit kan door bijvoorbeeld alleen diagonaal de spelen. Hierbij moeten de spelers alleen in de diagonale vakken spelen en gebruik je het andere vak niet en beschouw je die als uit. Hetzelfde kan gedaan worden door alleen maar één zijde van het speelveld te gebruiken.

Ook kan je samen met de tegenstander het spel vertragen. Hierdoor kan je wel het gehele veld gebruiken, maar is het wel nog mogelijk om beiden te ballen te kunnen terugslaan en rally’s te maken.

#8 Dubbelspel

Het dubbelspel is de officiële vorm van padellen. Alleen voor het dubbelspel zijn er ook officiële competities met spelers van de beste padel niveau’s. Zorg er dus altijd voor dat je met vier personen bent. Wissel ook vaak af, dit zorgt voor nieuwe inzichten en vaak nieuwe vriendschappen!

Veelgestelde vragen

Padel kan 1 tegen 1 gespeeld worden om te trainen, maar wedstrijden zijn altijd 2 tegen 2. Als je 1 tegen 1 wilt gaan trainen, dan volg je alle normale spelregels. De enige uitzondering is het volgende: Als de bal de eerste keer buiten het veld stuit, maar de bal zou een tweede stuit maken binnen het veld, dan is dit een punt.

Niet altijd! Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt, dan is het een fout. Als de bal via het speelveld over het hekwerk wordt geslagen, dan is het een punt: Behalve als een speler buiten de kooi de bal terugspeelt.

Meestal gaat het bij padel om 2 gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste 6 games wint met 2 games verschil. Bij 6-6 speel je een tie-break die gaat tot 7 gewonnen punten met 2 punten verschil.