Padel is een snelgroeiende sport in Nederland. Doordat het zo hard groeit, groeit ook het aantal banen binnen Nederland. Begin 2017 waren er maar 50 padel banen in Nederland. In 2019 was dit al gegroeid naar 305 padel banen en in 2023 zitten we al op meer dan 2000 binnen en buiten banen. Het groeit dus erg snel.

Wil je beginnen met padellen maar weet je niet waar je dit kan doen? Hier kan je alle padel banen vinden per stad. Zo kan je snel aan de start om het padellen onder de knie te krijgen! Daarnaast kun je op onze site allerlei artikelen vinden die je kunnen helpen met het starten met padel. Denk aan onze padel benodigdheden en welk padel racket moet ik hebben pagina’s!

Wat is een padel baan?

Een padel baan verschilt heel erg ten opzichte van een tennisbaan. Dit komt doordat het een combinatie is tussen tennis en squash. Hierdoor is het veld anders opgebouwd. Een padel baan lijkt erg op een squashbaan in een kooi. Deze kooi bestaat voor een gedeelte uit hekwerk en voor een gedeelte uit een glazen wand. Door deze kooi blijft de bal ook in het spel en daarnaast worden de muren ook in het spel gebruikt. Padel banen zijn 10 meter breed en 20 meter lang. Het is dus ook een stukje kleiner dan een tennisbaan, echter kan je enorm veel calorieën verbranden tijdens padel aangezien het een intensieve sport is.

Het grotendeel van de padel banen, zo’n 90%, is ook gemaakt voor het spelen van dubbelspel. Er wordt ook maar zelden enkelspel gespeeld in het padel, omdat dit eigenlijk ook niet een officiële competitie is of vorm om het padel te spelen. Padel banen voor enkelspel zijn ook een stukje kleiner. Deze zijn 6 meter breed en 20 meter lang.

Het verschilt per soort baan hoeveel oppervlakte er nodig is om de baan te bouwen. Voor een padel baan voor dubbelspel is er 231 vierkante meter nodig. Dit is ook de meest voorkomende soort. Dit is 11 x 21 meter met daarbij een halve meter aan beiden kanten. Voor enkelspel is dit 21 x 7 met ook een halve meter aan beiden kanten. Het is echter aan te raden om meer ruimte rondom de banen te reserveren. Zo kan je bijvoorbeeld nog beter de bal nog terugslaan als deze buiten de kooi komt of je kan dit gebruiken om hier meer spullen neer te zetten voor de padel spelers. De zon en de wind kunnen daarnaast ook veel invloed hebben op de baan. Let dus goed op waar je de baan wilt neerzetten.

Zoals eerder beschreven hangt er in het midden een net. Dit net is 10 meter lang en officieel moet deze in het midden 88 centimeter boven de grond hangen en de uiteinden moeten 92 centimeter boven de grond hangen. Dit verschil komt door het zwaartepunt van het net. Naast het net heb je natuurlijk ook de lijnen op de padel baan. Allereerst heb je de servicelijnen. Deze zijn op iedere kant 6.95 meter van het net getrokken. Daarnaast is er nog één grote lijn in het midden van het net getrokken naar de servicelijn. Deze lijn deelt het vak in tweeën om zo twee servicevakken te maken.

Er zijn, naast outdoor banen, ook indoor padel banen. Hier moet er ook rekening worden gehouden met het dak. Als deze te laag is kan dit ervoor zorgen dat die het spel beïnvloedt. Bijvoorbeeld met een hoge bal. Officieel is het zo dat als de bal het plafond raakt, die partij dan ook een fout maakt. Om te voorkomen dat het plafond te laag is, is er hiervoor ook een richtlijn gemaakt. Er wordt vaak 7 meter als minimaal aangehouden, maar iets hoger is nog beter.

Wat kost het aanleggen van een padel baan?

Ben je geïnteresseerd om een padel baan aan te leggen? Of ben je benieuwd? Wij hebben dit voor je uitgezocht. Er zijn verschillende soorten padel banen, dus verschilt het per soort wat het precies kost. Ook het aantal banen en de ondergrond kan veel invloed hebben op de prijs. Als de padel baan op de ondergrond van een tennisbaan kan worden geplaatst is het vaak een stukje voordeliger. De kosten vallen vaak tussen de €24.000 en €60.000 uit. Er zijn soms partijen die hoger uitvallen, maar ook sommige die zeker lager uitvallen. Deze partijen hebben dan vaak een andere techniek of aanpak, die het soms zeker waard zijn om in te verdiepen.

De totale kosten bestaan vaak uit de de baan, de fundering, de kooi met het hekwerk en glas en de verlichting. Voor padel banen die binnen geplaatst worden is het vaak een stuk voordeliger. Dit is vaak zo rond de €30.000. Dit komt door bijvoorbeeld de fundering, verlichting en de plaatsing van de kooi. Vaak wordt aangeraden om ook te werken met sponsoring of gebruik te maken van zelfwerkzaamheden om de kosten lager te krijgen. Vooral ideaal bij verenigingen. Voor deze prijs heb je een padel baan met een lange levensduur en wordt de padel baan opgebouwd conform de eisen van de padelbond.

De aanleg van een padel baan kan vele voordelen met zich meenemen. Het is een steeds populairdere sport en dus is er veel vraag voor het huren van een padel baan. Ook kan het als tennisvereniging aantrekkelijk zijn. Je trekt namelijk een extra doelgroep naar je toe waardoor je meer leden kan werven.

Verschillende soorten padel banen

Er zijn verschillende soorten padel banen. Hier kan je dus op letten als je gaat padellen of er zelf voor kiest om een padel baan aan te leggen. Het is goed om alles opties af te gaan.

Vaste padel banen

Allereerst is er de vaste padel baan. Een vaste padel baan kan zowel binnen als buiten zijn. Daarnaast verschillen deze onderling ook. Het hekwerk kan bijvoorbeeld van staal of aluminium zijn of er zit een verschil in de soort kunstgras. De vaste padel baan heeft een achterwand van glas wat geplaatst is in een frame.

Panoramische padel banen

De tweede soort zijn de panoramische padel banen. Deze worden normaliter gebruikt in grotere toernooien. Panoramische padel banen hebben namelijk een glazen achterwand. Hierdoor kunnen wedstrijden goed gevolgd worden en kan het publiek, en de eventuele camera’s, de wedstrijd goed volgen.

Mobiele padel banen

De laatste soort zijn de mobiele padel banen. De naam verklapt het al grotendeels, deze banen zijn verplaatsbaar of niet permanent. Deze banen worden vaak gebruikt bij evenementen of wedstrijden om vervolgens de baan weer te kunnen verplaatsen. Mobiele padel banen kunnen overal geplaatst worden, zolang de ondergrond maar vlak is.

Er kunnen ook verschillende soorten ondergronden zijn. Het allerbelangrijkste bij een ondergrond is dat deze perfect vlak is, dus bijvoorbeeld geen oneffenheden in het veld. Dit kan namelijk het padellen beïnvloeden.

Soorten fundering

Als je een leverancier hebt gevonden of gekozen, dan geeft deze zelf vaak al een advies wat handig of gebruikelijk is. Vaak wordt er 10 cm dik beton gebruikt als oppervlak zonder kuilen of hobbels. Outdoor padel banen hebben vaak ook gebruik gemaakt van sneldrogend asfalt om de baan sneller te laten drogen na regen. Een goede fundering is essentieel. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen verzakkingen ontstaan. Dit komt vaak voor in Nederland en al helemaal doordat een padel baan vijf ton weegt. Er zijn twee soorten fundering: gebonden fundering en ongebonden fundering. Een ongebonden fundering is voordeliger en heeft meer onderhoud nodig dan een gebonden fundering. Er wordt dus aangeraden om te kiezen voor een gebonden fundering. Deze gaat langer mee en kost minder onderhoud. Op de lange termijn brengt dit dus minder problemen en onverwachte kosten met zich mee.

Soorten kunstgras

Als laatst moet het soort kunstgras gekozen worden. Ook hier zitten aan elke soort bepaalde voor- en nadelen. Het soort kunstgras voor padel banen is speciaal ontworpen. Hierdoor kan het beter tegen hoge slijtage door veel gebruik van de baan. Ook doordat de baan bij het padellen een stuk kleiner is en er dus vaker gebruik van wordt gemaakt. De hoogte van het kunstgras moet tussen de 12 en 14 millimeter zijn. Ook bij kunstgras geldt dat het beter is om er iets meer voor uit te geven. Hierdoor gaat het namelijk langer mee en heb je minder onderhoud. Op padel banen ligt ook zand. Dit is om het kunstgras op zijn plaats te houden en de wrijving te verminderen bij de spelers. Zo kan je gemakkelijk snelle bewegingen maken in het dynamische padellen.

  • Bouwvergunningen
    Wil je een padel baan gaan bouwen? Dan heb je natuurlijk wel bouwvergunningen nodig. Dit is verplicht in Nederland. Anders kan je helaas niet beginnen met het waarmaken van je eigen padel baan. Een vergunning kan je verkrijgen via de gemeente. Als zij de vergunning verlenen, kan je beginnen met bouwen.
  • Padel baan bouwen
    Heb je besloten om een padel baan te bouwen of wil je weten wat er allemaal bij komt kijken? Er zijn bepaald zaken om dan op te letten. Bij de aanleg van een padel baan is specialistische kennis en ervaring nodig. Dit moet goed gebeuren. Hieronder vallen onder andere gereed maken van de ondergrond, opzetten van de constructie, plaatsen van de kooi met hekwerk en glazen wand, Aanleg van kunstgras met zand en de installatie van de lichten. 

Onderhoud van padel banen

Net zoals een tennisbaan heeft een padel baan ook onderhoud nodig. Met regelmatig onderhoud zorg je ervoor dat je de padel baan een langere levensduur geeft en de spelervaring optimaal blijft. Per soort baan verschilt het natuurlijk wat voor onderhoud er nodig is. Er zijn wel een paar algemene onderhoudstips of richtlijnen die handig zijn om aan te houden. Zo is het allereerst aan te raden om iedere maand de glazen wand schoon te maken. Daarnaast ook om het zand aan te vegen en weer even te verspreiden over het veld. Voor de veiligheid moet de glazen wand maandelijks geïnspecteerd worden en jaarlijks moet het kunstgras een onderhoudsbeurt krijgen.

Materialen padel baan

Zoals hierboven beschreven bestaat een padel baan dus uit veel onderdelen, zoals het frame, verlichting en de baan zelf. Per onderdeel kan er een ander soort materiaal gebruikt worden. Hierdoor kan het eventueel voordeliger worden of kies je er juist voor om het duurzamer te maken. Hier kan je dus een bepaalde afweging in maken. 

Framewerk

Het frame van de kooi is vaak gemaakt van aluminium of staal. Dit verschilt ook per outdoor en indoor padel baan. Zo heeft een outdoor padel baan van een dikker frame om de temperatuurverschillen en verschillende weersomstandigheden te weerstaan. Ook voorkom je zo dat een padel baan gaat roesten, want dit wil je ten alle tijden voorkomen. Door roest wordt de kooi zwakker en wordt de padel baan afgekeurd. Dit zal flinke reparatiekosten met zich meebrengen. Het frame van de kooi moet gegalvaniseerd en gegrond worden voordat ze geverfd kan worden. Ook is het belangrijk om te kijken naar de garanties van de leverancier. Zo geven leveranciers van stalen kooien vaak 5 jaar garantie, terwijl dit bij aluminium vaak 15 jaar is.

Glazen wand

De kooi bestaat voor een groot gedeelte uit glas. De glazen wand bestaat uit meerdere ruiten. Elk stuk glas kan meer dan 100 kilo wegen. Dit moet dus goed geplaatst worden. Doordat mensen vaak met de padel rackets tegen de glazen wanden kunnen aankomen of iemand er tegenaan kan vallen is er gebruik gemaakt van veiligheidsglas. Hierdoor breekt het glas, als dit gebeurt, in hele kleine stukjes. Zo zullen de verwondingen minimaal zijn al zou dit gebeuren.

Er zit vaak ook een verschil in de dikte van het glas. In Spanje wordt er vaak gebruik gemaakt van 10 millimeter dik glas. In Nederland is dit 12 millimeter, aangezien het hier doorgaans een stuk kouder is. Voor de levensduur van padel rackets raden we je aan om voorzichtiger te slaan wanneer je dichtbij het glas zit.

Hekwerk

Het andere gedeelte van de kooi bestaat uit hekwerk. Ook hier kunnen ballen en de padel spelers zelf tegenaan komen. Het is dus belangrijk om een stevig en duurzaam hekwerk te hebben om lang plezier ervan te hebben en om blessures en ongelukken te voorkomen. 

Bodem

Naast de kooi is de bodem, ofwel het kunstgras, ook erg belangrijk. Er zijn vele verschillende soorten kunstgras. Zo zijn er verschillende kleuren en verschillende ontwerpen. Ook heeft de ene soort weer een betere invloed op het spel en gaat de ander weer erg lang mee. Het kan dus lastig zijn om de juiste te vinden. Een bekende soort van het merk Mundo is Supercourt. Dit wordt ook gebruikt op de World Padel Tour, een professionele padelcompetitie. Supercourt is beschikbaar in groen en blauw en heeft een erg hoge kwaliteit. Dit is dus een echte aanrader, maar is wel aan de dure kant. 

Verlichting

Als laatst is er de verlichting. Erg belangrijk als je een outdoor baan hebt en in de avonden doorgaat. Daarnaast is het belangrijk dat het hele veld goed verlicht is, maar ook dat het licht niet te fel is. Er wordt vaak aangeraden om een sterkte van 500 lux te gebruiken voor een prettige ervaring.

Veelgestelde vragen

Je kan bij vorst padellen, al moet dit dan wel droge vorst zijn geweest. De baan kan dan wel glad zijn, wat eerder kan zorgen voor blessures. Bij sneeuw, ijzel, rijp en opdooi kan je niet padellen. In theorie zou het kunnen, maar het verwijderen ervan kan beschadigingen aan de baan aanbrengen en ook blijft het gevaarlijk om in deze omstandigheden te padellen.

In theorie kan je padellen in de regen, echter zitten hier wel nadelen aan. Allereerst is het niet goed voor je racket. Het foam van je racket absorbeert het vocht en zorgt ervoor dat het racket steeds zwaarder wordt en kan scheuren. Ook geven de meeste merken hier geen garantie op. Ook absorbeert de bal tijdens het spelen vocht op. Hierdoor wordt deze zwaarder, stuitert die slechter en moet je racket zwaardere klappen opvangen. Tot slot is het glas en de baan zelf ook nat. Hierdoor stuitert de bal minder goed op van de baan en het glas. Ook is de kans op blessures groter.

Vaak kan je zand vinden op een padel baan. Zand zorgt ervoor dat de baan een stuk steviger is en door het zand kunnen spelers een beetje glijden om toch bij de bal te komen. Een padel baan is daarnaast kleiner dan een tennisbaan. Hierdoor wordt het intensiever gebruikt en kan er sneller verdichting optreden als er geen zand wordt gebruikt.

Net zoals bij tennis kan padel binnen en buiten gespeeld worden. Buiten padel banen komen nog wel vaker voor dan indoor padel banen. Indoor kun je het hele jaar door spelen, maar buiten kan dit niet. Ook kunnen de spelregels verschillen tussen binnen en buiten.