Alle padel tactieken

Naast de algemene padel tips, verschillende padel slagen en de algemene padel techniek zijn er ook padel tactieken. Sinds het ontstaan van padel zijn goede tactieken onmisbaar. Met padel tactieken kijk je meer naar de posities op de padel baan en hoe je afwisselt met je partner. In deze blog nemen we ze samen met je door.

Positionering op het veld

Het is belangrijk om goed met je partner af te stemmen wat jullie positie zal zijn op de padel baan. De positie op het veld heeft ook te maken met wat jullie techniek zal zijn. Gaan jullie aanvallend of verdedigend staan?

De verdedigende speler staat twee meter van de zijkant en één meter achter de servicelijn. Hierdoor kan je gemakkelijk voor- of achteruit stappen om de service goed te ontvangen. De aanvallende speler houdt echter afstand van het net. Niet te veel, want dat maakt het lastiger om de bal te spelen. Soms houden spelers de tweede paal van de zijkant aan als lijn om op te staan.

Er zijn ook andere varianten, zoals de Australische variant. Bij deze variant zijn spelers verantwoordelijk voor hun eigen helft van de baan. Hierdoor weet je precies wanneer je in actie moet komen. Deze formatie brengt meer uitdaging met zich mee door de afstanden die gelopen moeten worden en de intensiteit. Dit maakt het vooral een opstelling voor professionele spelers.

Er zijn echter technieken die bij een aanvallen tactiek of bij een verdedigende tactiek behoren. Hieronder behandelen we de technieken per tactiek. Let wel goed op of deze padel tactieken bij jouw padel niveau passen. Ook zijn de meeste tactieken niet geschikt voor padel met 2 personen.

Aanvallende technieken

Ben je een echte puntenpakker en ben je een actieve speler op de padel baan? Dan past een aanvallende tactiek bij jou. Hieronder behandelen we de technieken die bij een aanvallende padel tactiek behoren.

Naar het net bewegen

Naar het net toe bewegen is één van de meest effectieve en voor de hand liggende tactieken voor de aanvallende speler. Aan het net worden vaak de meeste punten gepakt. Je moet echter goed op elkaar zijn afgestemd bij deze tactiek, want het veld achter je ligt helemaal open. Het is goed dat je dit verdeelt met je teamgenoot. Daarnaast zal constant naar het net bewegen ook helpen met de calorieën die je verbrandt tijdens padel!

De volley

De volley is een belangrijke aanvallende tactiek om punten te pakken, ook na het serveren. Na het serveren loop je zo dicht mogelijk naar het net om vanuit die positie met een volley een punt te scoren. Je tegenstander wordt op deze manier gedwongen om zich verder te verplaatsen van het net. Jij houdt de bal kort om het de tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Communiceer wel goed met je teamgenoot en beweeg mee als een blok om het veld zo goed mogelijk te beschermen.

De smash

Smashen is een veelgebruikte aanvallende tactiek in het padel. Er zijn verschillende manieren om te smashen.

De korte smash is een goede optie als reactie wanneer je zelf een smash ontvangt. Het idee is om het erop te laten lijken dat je in de voorbereiding zit voor een harde smash. Hierdoor zal je tegenstander op de verkeerde manier staan. Vervolgens doe je als het ware een slice-smash waardoor de bal twee keer stuitert voordat hij de muur raakt.

Daarnaast heb je ook de harde smash. Waar de zachte smash de wand niet raakt, raakt de harde smash de wand wel. Hierdoor is het een risicovolle bal, aangezien de tegenstander er op deze manier op kan anticiperen en dicht bij het net het punt kan overnemen. Een harde smash wordt hierdoor vaak dichtbij het net gespeeld om de bal zo te spelen dat de tegenstander er niet meer bij kan.

De switch

De switch is een tactiek waarbij je de tegenstander probeert te verassend door diagonaal naar het net te lopen om de bal te onderscheppen. Tegenstanders zijn vaak verrast door deze tactiek waardoor ze niet meer de bal kunnen bereiken. Je moet dit echter goed goed afstemmen met je teamgenoot. Je teamgenoot moet dan namelijk ook wisselen van kant en weet of de bal opgevangen moet worden.

Doordat de switch voorspelbaar kan worden, is er de fake switch ontstaan. Bij de fake switch maak je als het ware een schijnbeweging. Je maakt net iets eerder de beweging, maar loopt vervolgens terug naar je plek. Je tegenstander gaat met de gedachte van een switch de bal slaan, waardoor jij met de fake switch een voordeel uit deze bal kan krijgen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om een punt te pakken.

Verdedigende technieken

Ben je meer een verdedigende speler die meer wacht tot de tegenstanders een fout maken om een punt te pakken? Dan passen deze technieken bij jouw verdedigende padel tactiek.

Door het midden

Wanneer je de bal door het midden speelt dwing je de tegenstanders minder scherpe hoeken te maken. Ook zie je vaak dat de tegenstanders niet weten wie de bal nou moet pakken, waardoor er verwarring ontstaat. Zo kan je de tegenstanders ontwrichten, al helemaal als je frustratie ziet ontstaan. Het is wel belangrijk om de bal zo laag mogelijk te spelen, want hoe hoger de bal hoe makkelijker het is om de bal terug te slaan.

De lob

De lob is een veelgebruikte tactiek in het padel, vooral op verdedigend gebied. Je dwingt je tegenstanders naar achteren, waardoor jij en je teamgenoot naar het net kunnen. Daarnaast win je ook tijd om weer goed in positie te komen, wat vooral handig is als je merkt dat je veel onder druk staat en jij en je teamgenoot even moeten herstructureren.

La Chiquita

La Chiquita lijkt heel erg op de bal door het midden tactiek, maar heeft een kleine variatie. Je laat de bal namelijk flink zakken, kort en richting de voeten van de tegenstanders. Het zicht van de tegenstanders gaat omlaag door de lage bal, waardoor jij en je teamgenoot naar het net kunnen. Daarnaast moeten zij de bal altijd omhoog slaan om de bal alsnog over het net te krijgen.

We hopen dat je deze aanvallende padel tactieken en verdedigende padel tactieken goed kunt gebruiken, maar één ding is het belangrijkste, blijf goed communiceren met je teamgenoot. Zoals je bij veel tactieken leest moet je veel goed afstemmen met je teamgenoot. Blijf daarom altijd goed communiceren en spreek bijvoorbeeld iets af tussen de punten door of tijdens een pauze, zo haal je het maximale uit het spel.

Veelgestelde vragen

Dit is lastig om te beantwoorden, aangezien iedereen een bepaalde voorkeur in speelstijl heeft, maar de lob is de meestgebruikte padel tactiek. Het is een verdedigende tactiek die de tegenstander naar achteren dringt. Hierdoor heb je de tijd om samen met je teamgenoot naar het net te bewegen.

De speler die diagonaal staat op degene die de bal slaat moet zich dichter bij de middenlijn van het veld bevinden. De teamgenoot bewaakt de lijn langs de hekken. Echter zijn er verschillende soorten posities die worden gebruikt, waaronder de Australische opstelling.

De Australische opstelling houdt in dat zowel de serverende speler als de teamgenoot aan dezelfde kant van het veld beginnen. Hierdoor kan de speler die aan de linkerkant speelt naar die kant bewegen. Het is een opstelling die vaak bij professionals wordt gebruikt.

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten