Alle soorten padel slagen

Als je al een beetje bekend bent met racketsporten en je an antwoord hebt op de vraag ‘Wat is padel?‘ zal je vast al een paar soorten slagen kennen zoals de forehand en de backhand. Echter hebben deze ook weer onderliggende soorten slagen en er zijn er nog veel meer in het padel. In deze blog zullen we je meenemen door alle slagen die gebruikt worden bij alle padel tactieken zodat jij voorbereidt de padel baan op stapt!

Service

Het begin van het spel, de service. De allereerste techniek die je onder de knie moet krijgen. De perfecte service is als je iemand direct onder druk zet. Hierdoor heb jij namelijk de tijd om een aanvallende positie in te nemen. Veel padellers met al wat ervaring gaan na de service direct naar het net om de zwakke bal van de tegenstander direct af te straffen. De service is vooral van levensbelang wanneer er sprake is van het golden point bij padel.

Een handige padel tip. Je ziet vaak bij padel de slice service. Door een slice service zorg je ervoor dat de bal backspin krijgt en de bal na de stuit lager blijft dan het net. Dit zorgt ervoor dat je eerder een zwakke bal terugkrijgt en dus makkelijker een punt kan pakken.

Forehand

De eerste basisslag die er is, is de forehand. Deze techniek is één van de meest gebruikte slagen en is dus handig om goed onder de knie te hebben. gelukkig is het ook één van de makkelijkste slagen. Met een forehand kan je de bal gemakkelijk plaatsen bij de tegenstander, aangezien je meer controle kan behouden tijdens je slag. De forehand heeft een aantal variaties.

Slice forehand

Met de slice forehand snij je als het waren van hoog naar laag de bal. Tijdens het slaan maak je een neerwaartse beweging om een effect te geven aan de bal. Je wilt de bal raken tussen de schouder en de heup en je gewicht zetten van je achterste naar je voorste voet.

Vlakke forehand

De vlakke forehand is dan weer zonder enig effect. Je raakt de bal dan ook ‘plat’ met je racket, waarbij het goed is dat je goed indraait in de bal. Ook wil je bij deze slag van je achterste naar je voorste voet het gewicht zetten waarbij je op heuphoogte begint met de slag en op schouderhoogte eindigt.

Open stand forehand

Dit is een soort van de paniek forehand. Als de bal onverwacht jouw richting op komt gebruik je deze soort slag. Je hebt weinig tijd waardoor je voeten naast elkaar staan in lijn met je schouders. Je slaat de bal van laag naar hoog en neemt na de slag weer een actieve houding aan.

Backhand

Naast de forehand heb je de backhand. Ook dit is een slag die veel gebruikt wordt tijdens het padellen. Bij de backhand is het belangrijk om je padel racket allereerst naar achteren te halen met je rechterhand stevig aan de padel grip en je linkerhand op de hals. Zet daarna je lichaam in een zijwaartse positie, dus je borst naar de lange zijde van de padel baan. Zorg dat je in een stabiele houding staat, de balans is namelijk belangrijk. Sla vervolgens de bal met een horizontale slag waarna je met een open positie eindigt.

Slice backhand

Zoals bij de forehand, heb je ook een slice backhand. Het is in principe hetzelfde. Ook hier begin je op schouderhoogte en maak je een neerwaartse beweging terwijl je de bal raakt. Je zal hierdoor een effect geven aan de bal.

Platte backhand

De platte backhand is net zoals bij de forehand beginnen heuphoogte en eindigen op schouderhoogte. Als de bal naar je toe komt stap je met je voet naar de bal toe en draai je met je lichaam in.

Volley

Een veelgebruikte slag is de volley. Deze wordt vaak gebruikt om de harde ballen terug te slaan wanneer je aan het net staat. Je hebt namelijk een aanvallende positie aangenomen bij het net en dan kan je harde ballen verwachten. Bij deze techniek is het belangrijk dat je het racket goed vast hebt en je positionering actief is. Houdt het racket verticaal voor je borst. Haal het racket naar je schouders en neem dezelfde houding aan als bij een backhand. De bal raak je iets voor je lichaam. Bij een forehand volley stap je in met je linkerbeen en bij een backhand volley met je rechterbeen.

Lob

Ook de lob is een belangrijke slag in het padel. Als de tegenstanders druk op je zetten door beiden bij het net te gaan staan, na bijvoorbeeld een goede service, wil je uit de druk komen. Een goede lob kan hiervoor zorgen. Met een goede lob moeten de tegenstanders van het net af en naar achteren. Hierdoor kan jij met je teamgenoot de aanvallende positie bij het net overnemen.

Bij de lob ga je eerste door de knieën als je de bal ziet aankomen. Vervolgens sla je met je racket van laag naar hoog en als de bal van je racket komt, kom je ook met je lichaam omhoog om vervolgens naar voren te gaan. Deze slag komt vooral vanuit de benen. Een goede lob valt ver achterin het veld zodat jij naar het net kan.

Chiquita

We gaan richting de moeilijke slagen. De Chiquita is een lastige ten opzichte van de vorigen, maar uiterst effectief. De Chiquita wordt lastig gemaakt bij padel door het kleine veld. bij een Chiquita wil je zelf bij het net staan en de tegenstanders moeten ver van de bal zijn. Als de bal je richting op komt ga je door de knieën en sta je stabiel. Geef de bal eventueel wat backspin zodat de bal niet te hoog meer zal op stuiteren, zo maak je het je tegenstander nog lastiger. Je wilt de bal tussen de knie en borsthoogte slaan, maar sla geen Chiquita als je ver van het net staan. Dan heb je namelijk niets aan de voordelen die deze slag met zeg meebrengt.

Smash

Een smash gebruik je om een punt te pakken. Het liefste wil je dat de bal na de slag de baan uit gaat. Bij een smash moet je oppassen dat je niet direct tegen de wand aanslaat of dat je niet de tegenstander in een gunstige positie brengt. Als de bal terugkomt door de wand kan de tegenstander in een gunstige positie komen. De beste padel rackets voor een smash zijn harde diamantvormige rackets aangezien deze de meeste kracht kunnen genereren. Dit zijn vaak ook gelijk de beste padel rackets voor gevorderden.

Bandeja

De eerste échte unieke padelslag, de Bandeja. De Bandeja is eigenlijk de slice smash. Je gaat met je racket omhoog en draait met je lichaam. Met de andere hand wijs je naar de bal en je laat de bal iets dalen en raak hem meer naar de zijkant, iets wat niet gewoonlijk is bij de smashes. Doordat je bal lager raakt geef je er een backspin aan mee waardoor de bal doorschiet na het stuiteren. De Bandeja is een zachte smash in vergelijking met de andere. Vaak heeft de Bandeja dan ook het doel om de netpositie weer over te nemen.

Vibora

De Vibora is erg gelijk aan de Bandeja, maar de Vibora heeft een ander doeleinde. De Bandeja is een verdedigende slag, je wilt namelijk de netpositie weer pakken. De Vibora is een aanvallende smash om de druk op te voeren op de tegenstander. De Bandeja wordt ver of vanuit het midden van de baan gespeeld, terwijl de Vibora vanaf het net wordt gespeeld. Je doorgaat dezelfde stappen als bij de Bandeja, maar bij de Vibora draai je je lichaam meer in om meer sidespin aan de bal mee te geven.

Smash Plano

De Smash Plano is de puntenpakker. De Smash Plano is eigenlijk de platte of vlakke smash. Je ziet de bal hoog aankomen en draait met je lichaam. Je brengt je racket omhoog, met de andere hand wijs je naar de bal en je beweegt naar voor of achter om perfect onder de bal te komen. Je wilt de bal hoog raken met kracht achter je slag, zodat de bal tegen de wand aan komt en uit het veld gaat of weer op je eigen veld terugkomt. Volgens de padel regels heb je dan namelijk direct een punt! Je wilt dus dat de bal het veld van de tegenstander overslaat, waardoor jij direct het punt hebt.

Topspin smash

Een lastigere smash is de topspin smash. Hij lijkt heel erg op de platte smash, maar bij deze variant sla je de bal juist van laag naar hoog. Hierdoor geef je een soort van spin aan de bal zodat deze omhoog schiet na de stuit op het veld. Bij deze slag wil je graag zien dat na de stuit de bal over de glazen wand gaat zodat jij de punt krijgt.

Bajada / La Cuchilla

Deze slag gaat onder twee namen, namelijk de Bajada of La Cuchilla. Wanneer een bal van de tegenstander hoog van het veld af stuitert en ook hoog stuitert vanaf de wand ontstaat er een mogelijkheid voor een smash vanuit de achterzijde van het veld. Dit wordt de Bajada of La Cuchilla genoemd. Het is een mogelijkheid die wat vaker voorkomt in een wedstrijd dan je verwacht. Als je deze smash wilt maken is het goed om volledig achter de bal te staan om veel kracht mee te geven aan de bal. Je wilt de bal of recht door het midden slaan of naar de zijkanten. Probeer de tegenstander te verassen met deze techniek.

De Backglass

De Backglass is een unieke slag, aangezien deze alleen in padel mogelijk is. Het is tegenstrijdig tot de andere slagen, omdat je bij deze slag met je rug naar de tegenstander staat. Het is een noodoplossing. De Backglass is namelijk wanneer je niet met een forehand of backhand de bal meer kunt terugslaan en dus de bal tegen je eigen wand slaat om naar de tegenstander te spelen. Een lastige slag om onder de knie te krijgen. Sta zijwaarts van de bal en kom in beweging naar de bal, je wilt namelijk genoeg kracht geven aan de bal om de andere kant van het veld te bereiken. Let ook goed op dat je de bal niet direct tegen je eigen lichaam of gezicht slaat.

Veelgestelde vragen

Bij de service mag de bal het net niet raken en moet de bal diagonaal in het vak van de tegenstander komen. De bal mag daarna de glazen wand raken, maar niet het hekwerk. De tegenstander mag de bal direct terugslaan of nadat de bal de wand heeft aangeraakt.

Bij padel heb je de gebruikelijke slagen, zoals de forehand en de backhand, maar ook slagen zoals de Bandeja en Vibora. De één een verdedigende smash en de ander een aanvallende smash. Ook heb je de volley, lob en de Chiquita wat een soort van dropshot is. Veel variatie dus!

Veel slagen komen overeen zoals de forehand, backhand, lob en volley, maar er zijn ook verschillen. Dit komt grotendeels door de glazenwand en het kleinere veld. Hierdoor zijn er bepaalde slagen niet mogelijk bij padel en andere weer wel. Zo heb je bij padel de Chiquita, Bandeja, Bajada en Backglass.

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten