welk padel racket kopen
  • Beginnende padellers kunnen het beste een rond & zacht padel racket kiezen
  • Gemiddelde & ervaren padellers die een mix van kracht & controle willen ervaren hebben baat bij een druppelvormig padel racket
  • Ervaren spelers met een aggresieve speelstijl die hard willen slaan kunnen het beste kiezen voor een diamantvormig padel racket

Wil je beginnen met padel of zoek je een padel racket die goed bij je past? Dan ben je hier op de goede plek! Wij hebben op basis van onze ervaringen en ervaringen van anderen, een padel racket keuzehulp opgesteld. Zo helpen we je met het kiezen van een padel racket die perfect bij je past!

Belangrijkste factoren voor het kiezen van het beste padel racket:

  1. Padel niveau – ben je een beginnende, gemiddelde of ervaren speler?
  2. Vorm van het racket – is een druppel-, rond- of diamantvormige racket het best?
  3. Padel racket balans – heb je liever een lage, gemiddelde of hoge balans?
  4. Materiaal (frame & core) – ga je voor controle of meer kracht?
  5. Speelstijl – ben je een agressieve of juist verdedigende speler?
  6. Overige punten – waar moet je voor de rest nog rekening mee houden?

1. Padel niveau

Per niveau zijn er padel rackets. Het is het eerste waar je naar kijkt als je een padel racket wilt gaan aanschaffen. Het is vaak ingedeeld onder beginnende, gemiddelde en ervaren spelers. Voor elk niveau zijn er veel keuzes, waardoor er altijd wel een goede keuze voor je tussen zit.

Padel rackets voor beginners

Als beginner wil je zo makkelijk mogelijk rally’s slaan, dus zo min mogelijk fouten maken. Het is daarom aan te raden om te beginnen met een rond padel racket. Het voordeel aan ronde rackets is dat je veel controle hebt met een grote sweet-spot waardoor het makkelijker is om de bal goed te raken.

Ook zit in dit soort padel rackets de balans lager waardoor je meer controle hebt en behendiger kan spelen. De ronde rackets zijn dus aan te raden voor beginners, maar ook professionals gebruiken soms gewoon nog een rond racket. Je kan dus lang plezier hebben met een padel racket voor beginners. Om je verder te helpen hebben we ook een lijst met de beste padel rackets voor beginners.

Padel rackets voor gemiddelde spelers

Begin je de basis principes onder de knie te krijgen en wil het al lukken met de verschillende technieken? Dan kan je overwegen om een padel racket voor gemiddelde spelers te kopen. Padel rackets voor gemiddelde spelers zijn vaak rond of druppelvormig. Druppelvormige rackets worden vaak aangeraden voor aanvallende spelers, terwijl rondvormige meer zijn voor de verdedigende spelers.

Bij druppelvormige rackets is de sweetspot kleiner, dus houdt hier rekening mee als je de bal nog niet consequent goed kunt raken. Gemiddelde spelers zoeken vaak ook een wat hoger gewicht om meer kracht te kunnen zetten achter de slagen. Ben je benieuwd naar de beste padel rackets voor gemiddelde spelers? Neem dan een kijkje op de beste padel rackets voor gemiddelde spelers pagina.

Padel rackets voor ervaren spelers

Ben je al een tijdje aan het padellen en ben je opzoek naar een stapje naar de top? Dan kan je ervoor kiezen om een padel racket voor ervaren spelers aan te schaffen. Met een padel racket voor gevorderden kan je bijvoorbeeld beter smashen, daarom gebruiken gevorderden spelers vaak een druppelvormig of diamantvormig racket.

Het voordeel van een druppelvormig padel racket is dat deze een goede mix biedt van kracht en controle. Bij diamantvormige padel rackets ligt de focus een stuk meer op kracht om zo hard mogelijk te kunnen slaan en te smashen. Bij druppelvormige padel rackets ligt de balans meer in het midden en bij diamantvormige rackets ligt de sweet-spot hoger. Het is bij deze soort rackets belangrijk dat je de techniek al grotendeels onder de knie hebt. Om je verder te helpen hebben we ook een lijst met de beste padel rackets voor gevorderden waar je een kijkje op kunt nemen.

2. Vorm van het racket

De vorm van een padel racket is een belangrijk factor waar je rekening mee moet houden. De padel racket vormen zijn namelijk van invloed op hoe hard of gecontroleerd je kunt slaan. Hieronder zullen we de verschillende vormen toelichten.

padel racket vormen met gemak bij het slaan
De vorm van het racket beïnvloed het gebruiksgemak tijdens het spelen

Ronde padel rackets

Allereerst zijn er de ronde padel rackets. Bij deze padel rackets is het blad natuurlijk rond. Hierdoor zit het gewicht vooral in je hand. Doordat het gewicht in de hand ligt is het racket gevoelsmatig erg licht. Het racket voelt daardoor erg wendbaar aan en is hierdoor het meest wendbaar van de verschillende padel racket vormen. Daarnaast hebben ronde padel rackets de grootste sweet-spot, wat het makkelijker maakt om de bal zuiver te raken.

Het nadeel van de ronde vorm is dat je minder kracht kan geven achter de slagen. Dit maakt deze vorm echter ideaal voor beginners. Zo sla je in het begin niet te hard en ligt het racket ideaal in de hand om de techniek te leren.

Druppelvormige padel rackets

Naast de rondvormige padel rackets zijn er de druppelvormige padel rackets. Door de vorming ligt het padel racket gewicht op een andere plek, namelijk in het midden. Hierdoor is de balans ook meer in het midden. De sweet-spot is iets kleiner en meer middelhoog te vinden. De druppelvormige vorm is de middenweg tussen de ronde vorm en de diamantvorm.

Met een druppelvormig padel racket kan je meer kracht zetten achter je slagen, maar behoudt je nog steeds de controle over je slagen. De druppelvormige padel rackets worden hierdoor vaak als vervolgstap gebruikt van beginnende padellers. Vooral bij padellers die het wat meer onder de knie krijgen en gevorderd zijn in het spel hebben baat bij een druppelvormig racket.

Diamantvormige padel rackets

De diamantvormige padel racket is ideaal voor ervaren spelers met een agressieve speelstijl. Bij deze vorm zit het gewicht vooral in de bovenkant, dus de top van het racket. Dit zorgt ervoor dat de diamantvormige racket het zwaarst in de hand ligt van de drie verschillende vormen. Met een diamantvormig padel racket kan je dus meer kracht achter de slagen zetten. Dit is bijvoorbeeld ideaal bij het smashen waarbij je de bal hard wilt slaan.

Je hebt echter minder controle en wendbaarheid bij een diamantvormig padel racket. De sweet-spot is dan ook kleiner bij deze vorm. Het is dus aan te raden om pas een diamantvormig padel racket te gebruiken als je echt gevorderd bent en de techniek goed onder controle hebt.

Hybride padel rackets

Als laatst zijn er hybride padel rackets. Deze bieden een mix van comfort en kracht. Een hybride padel racket ligt tussen een druppelvormig en diamantvormig padel racket in. Het ontwerp is ook net iets anders dan wat er standaard gebruikt wordt bij een padel racket, ze vallen dus snel op. Een hybride padel racket heeft dan ook zes hoeken.

3. Padel racket balans

Per padel racket zijn er verschillen tussen op welke plek de balans ligt. Wanneer je wilt weten waar dit precies ligt kan je het racket over het net of op je vinger leggen. Het punt waar het padel racket dreigt te kantelen, is de plek waar de balans ligt. Door dit te testen weet je of je een topzwaar racket hebt of dat het gewicht meer in je hand ligt. Als je voelt dat het gewicht gelijk is verdeeld, dan zit het punt in het midden.

De vorm van het racket beïnvloed de mate waarin je met kracht of controle slaat

Padel racket met lage balans

Een padel racket met lage balans heeft het gewicht aan de onderzijde. Het zit dichter bij de grip waardoor je meer controle hebt tijdens het spel. Vooral in het begin is dit fijn om zo het racket optimaal te kunnen hanteren. Je kan echter minder hard slaan met een laag balans padel racket.

Padel racket met midden balans

Padel rackets met een midden balans hebben het gewicht meer in het midden. Hierdoor is het padel racket erg gebalanceerd. Deze balans komt vaak voor bij padel rackets met een ronde en druppelvormig design en bieden hierdoor een goede balans tussen kracht & controle.

Padel racket met hoge balans

Padel rackets met een hoge balans hebben het gewicht aan de bovenzijde van het racket, Je zal dus voelen dat het racket een stuk zwaarder aanvoelt. Je kan met zulke padel rackets een stuk krachtiger slaan. Het nadeel is dat padel rackets met een hoge balans blessure-gevoeliger zijn. Voor spelers die last hebben of snel krijgen van een tennisarm is een diamantvormig padel racket geen goede keuze.

4. Materiaal (frame & core)

Een padel racket kan gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Verschillende soorten materialen kunnen weer van invloed zijn op de duurzaamheid, gewicht, speelstijl, wendbaarheid en hoe deze in de hand ligt tijdens het spel. Een padel racket bestaat uit vele verschillende componenten, waarbij de belangrijkste het frame en de core zijn.

Materiaal van het frame

Het frame bestaat vaak uit meerdere materialen waarbij de combinatie bepaalt waar deze goed voor is. Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden. Deze beïnvloeden bijvoorbeeld de prijs, duurzaamheid en speelstijl. Hieronder bespreken we de materialen die in het frame gebruikt worden.

Glasvezel padel rackets

Voor het blad heb je verschillende soorten materialen. Allereerst is er glasvezel. Glasvezel is een voordelige optie in vergelijking met carbon. Daarnaast is glasvezel ook zachter en lichter dan carbon. Glasvezel is zacht waardoor veel gebruik van dit materiaal in een racket ervoor zorgt dat de levensduur korter is. Het is namelijk vrij elastisch en kan daardoor sneller kapot gaan. Doordat glasvezel zo elastisch is kan je harder slaan, vooral als je precies met de sweetspot slaat. Doordat glasvezel zacht is wordt het vaak gecombineerd met bijvoorbeeld carbon.

Carbon padel rackets

Carbon komt het vaakste voor in padel rackets. Het is dan misschien wat duurder dan glasvezel, maar je ervaart dat het racket erg licht en duurzaam is. Een padel racket is nooit volledig gemaakt van carbon. Er zijn verschillende soorten carbon, namelijk 3k, 12k en 18k. Bij de 3k variant zijn er 3000 draadjes verwerkt in 1 vezel. Naarmate het getal hoger wordt, hoe meer carbon er in het racket is verwerkt. Ook betekent dit dat de hardheid van het racket oploopt.

De hoeveelheid carbon zal jouw slagen dus sterk beïnvloeden, maar het zal ook bepalen hoe duurzaam jouw racket is. Een unieke soort carbon is grafeen. Grafeen is uniek doordat het behoort tot de sterkste, dunste en lichtste materialen die er zijn. Een grafeen padel racket is daardoor hard en stijf, maar tegelijkertijd ook erg duur door het unieke materiaal.

Grafiet padel rackets

Een materiaal wat vaak gecombineerd werd met glasvezel was grafiet. Grafiet is een soort van koolstof wat varieert in dikte en soorten. Net zoals de bovenstaande soorten is het een licht materiaal, maar is grafiet een stuk stugger. Hierdoor breekt het sneller dan andere materialen waardoor je een grafiet padel racket een stuk minder tegenkomt.

Aluminium vezel padel rackets

Tussen glasvezel en carbon in zit aluminium vezel. Dit materiaal zit er net tussenin qua hardheid en bij dit materiaal hoor je bij het slaan ook een soort metaalachtig geluid. Dit materiaal wordt eigenlijk altijd gecombineerd met andere materialen. Aluminium vezel is geen duurzaam materiaal, waardoor het er echt aan ligt met welk materiaal het gecombineerd wordt. Zo zie je het vaak terugkomen in combinatie met carbon.

Titanium padel rackets

Een ander materiaal wat soms nog voorkomt in een padel racket is titanium. Het is een erg hard en licht soort metaal wat ook wordt gebruikt in een vliegtuig. Erg duurzaam dus, maar wordt niet puur in een racket verwerkt. Het wordt soms als een poeder toegevoegd waardoor er een laag titanium wordt aangemaakt. Dit wordt soms ook titanate genoemd. Deze techniek maakt het racket heel erg stijf en hard, wat je ook zult voelen tijdens het spelen. Het wordt eigenlijk steeds minder en minder gebruikt in de hedendaagse padel rackets.

Materiaal van de core

Zoals je kan zien zijn er veel soorten die gebruikt worden in het blad. Voor de binnenkant zijn er echter een stuk minder soorten. Hieronder zullen we de twee soorten behandelen.

EVA Rubber

Tegenwoordig wordt er nagenoeg altijd gebruik gemaakt van EVA rubber. EVA rubber kent onderling meerdere soorten, waaronder witte en zwarte EVA. De witte variant is de zachte variant, terwijl de zwarte wat harder is. Bij rubber is deze binnenkant glad. EVA rubber kent onderling verschillende soorten. Elke soort heeft weer zijn voor- en nadelen. Zachtere soorten hebben als voordeel dat je weinig kracht hoeft te zetten, maar je kan minder goed snelheid geven aan een bal. Rackets met een rubberen core zijn altijd harder dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van foam. Een rubberen racket trilt wat meer mee bij het slaan, wat wennen is. Het voordeel is wel dat een rubberen racket duurzamer is.

Foam

Ook kan de binnenkant van foam gemaakt zijn. Als je in de gaten van het racket kijkt en deze van een grof materiaal zijn, dan is er gebruik gemaakt van foam in de binnenzijde. Een racket gemaakt van foam kan de trillingen beter absorberen. Deze gaan echter minder lang mee. Rackets gemaakt van foam kunnen meer kracht geven wanneer je lange ballen slaat. Ideaal als je wat meer verdedigend staat ver van het net. Ook zorgt een racket van foam ervoor dat je minder snel blessures krijgt, vooral in het begin. Hierdoor is een racket van foam aan te raden voor mensen die net beginnen.

Gevorderde spelers kunnen dan uiteindelijk de keuze maken voor een racket van rubber wanneer zij merken dat ze aanvallender spelen.

5. Speelstijl

Ook zijn er voor verschillende type spelers verschillende soorten padel rackets. Van te voren weet je natuurlijk niet wat jouw favoriete speelstijl is dus kan je dit op dat moment niet meenemen in je keuze. Echter zal je na een tijdje merken welke speelstijl bij jou het beste past. Er wordt vaak gekeken naar twee soorten stijlen, namelijk de agressieve stijl en de controlerende stijl. Hierbij verschilt het vaak in de gevoel van de slagen en het plaatsen van de bal.

Padel racket voor agressieve stijl

Spelers met een agressieve stijl spelen vaak met een hoog risico in hun spel. Zo gaan ze vaak naar het net, smashen ze hard en pakken ze veel punten. Het risico kan daardoor zijn dat ze soms ook veel fouten kunnen maken, maar vaak zijn de agressieve spelers ook de betere van de twee en zorgen zij als spelmaker voor de meeste rally’s. Agressieve spelers willen dus meer kracht uit hun slagen halen, hierdoor is een diamantvormig racket de juiste keuze voor hen.

Padel racket voor controlerende stijl

Het andere type spelers, de controlerende spelers, zijn vaak wat afwachtend. Zij spelen vaak met minder risico waardoor ze minder fouten maken. Dit doen ze door meer te spelen op plaatsing van de bal in plaats van kracht en daardoor de tegenstanders meer te laten rennen. Daarnaast spelen zij meer op lobs in plaats van smashes, maar spelen ze vaak ook in dienst van de agressieve speler. Hierdoor zijn controlerende spelers meer op zoek naar padel rackets die de focus hebben op controle van de bal. Dit zijn dus vaak de lichtere rondvormige of druppelvormige padel rackets.

6. Overige factoren

Hierdoor staan een aantal factoren die niet ergens anders onder vallen, maar die wel je keuze kunnen beïnvloeden. Houdt er wel rekening mee dat deze factoren voor de meeste spelers, mits je een professional bent, niet van enorm belang zijn voor jouw keuze.

Gewicht padel racket

Padel rackets verschillen in gewicht maar de meeste rackets zullen tussen de 360-380 gram liggen. Hieronder kun je een overzicht vinden van het ideale gewicht per geslacht en lichaamsgewicht van de speler. De verschillen hierin komen doordat verschillende spelersprofielen verschillende maten van kracht hebben. Spelers die minder kracht in hun armen hebben, zullen sneller last krijgen van hun armen als ze een zwaar racket kiezen.

Mannen

LichaamsgewichtRacket Gewicht
50-70 kg360-365 g
70-80 kg365-375 g
80-90 kg380-390 g
90+ kg390+ g

Vrouwen

LichaamsgewichtRacket Gewicht
40-60 kg330-360 g
60-70 kg360-370 g
70-80 kg370-380 g
80+ kg380+ g

Dikte padel rackets

Naast de vorming van het racket kan er ook een verschil zitten in de dikte. Dit verschilt echter maar vaak van 36 tot en met 38 mm. Padel rackets met een dikte van 36 mm zullen meer controle geven tijdens het spelen terwijl 38 mm padel rackets over het algemeen krachtigere slagen kunnen leveren.

Verschil padel rackets mannen en vrouwen

Er zijn niet echt specifiek padel rackets voor mannen of padel rackets voor vrouwen. Wel valt er voor beiden een bepaalde soort aan te raden. Voor vrouwen is het te adviseren om een wat lichter racket te nemen. Hierdoor kost het minder kracht om te slaan en kan je de bal makkelijker controleren. Zo voorkom je ook in het begin blessures terwijl je de techniek onder controle probeert te houden. Ook bij mannen is het handig om te beginnen met een licht racket om zo eerst de techniek te leren, maar mannen kunnen vaker een zwaarder padel racket hebben dan vrouwen.

Conclusie: Welk padel racket kopen?

Zoals je nu al hebt gezien, zijn er best veel factoren waar je rekening mee moet of kunt houden wanneer je een padel racket gaat kopen. Je kunt dit zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar de belangrijkste factor is de bladvorm. Een rond padel racket is het beste voor beginnende spelers aangezien zij behoefte hebben aan een grote sweet-spot en gecontroleerde slagen. Een druppelvormig racket biedt een mix van kracht en controle wat het beste is voor gemiddelde spelers en een diamantvormig racket is het beste voor ervaren spelers die maximale kracht willen.

Wil je weten wat de beste padel rackets zijn voor jouw niveau? Bekijk dan de volgende pagina’s:

Veel padel plezier!

Veelgestelde vragen

De levensduur van een padel racket kan erg variëren. Allereerst ligt het eraan hoe je omgaat met je racket. Er zijn namelijk bepaalde dingen die ervoor kunnen zorgen dat de levensduur minder wordt, zoals vocht en hitte. Over het algemeen, als je je padel racket regelmatig gebruikt, is de levensduur 2 jaar. Als de kern of behuizing nog goed is en alleen het oppervlak en de grip versleten zijn kan je dit laten repareren of vervangen.

Het gewicht van een padel racket varieert tussen de 330 en 390 gram. Welk gewicht je nodig hebt kan variëren door je ervaring, geslacht en speelstijl. Over het algemeen zijn de lichtere padel rackets beter wendbaar, maar geven zwaardere padel rackets meer kracht achter je slagen.

Bij het kopen van een padel racket moet je rekening houden met de vorm van het padel racket, de balans, het materiaal van het frame / core en het gewicht. Al deze factoren hebben invloed op de prestaties van het racket.

Normaliter worden padel rackets gemaakt met een laag grip materiaal op het handvat. Hierdoor zijn ze vaak alleen geschikt voor kleinere handen. De overgrip is het materiaal wat je over je normale grip plaatst. Door je overgrip wordt het handvat vergroot om beter te passen in je hand. Er zit een groot verschil tussen de soorten en maten, dus is het goed om je hierin te verdiepen als je het overweegt.

Geschreven door: