• De meest voorkomende padel racket vormen zijn rond, druppelvormig en diamantvormig
  • Ronde padel rackets bieden een hoog gebruiksgemak maar slaan minder hard
  • Druppelvormige padel rackets bieden een combinatie van kracht & controle
  • Diamantvormige padel rackets zijn wat moeilijker te gebruiken, maar bieden de meeste kracht

In je zoektocht naar het perfecte padel racket, ben je ongetwijfeld gestuit op alle vormen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je kiezen uit rondvormige, druppelvormige, diamantvormige en zelfs hybride padel racket bladen. Met al deze keuzes is het logisch dat je misschien niet helemaal weet welke padel racket vorm je nodig hebt. In deze blog gaan we je uitleggen welke vorm het beste is voor jou!

Welke padel racket vormen en soorten zijn er?

Er zijn eigenlijk maar drie echte padel racket vormen, zo is het padel racket blad vaak rond, druppelvormig of diamantvormig. Naast deze drie heb je ook hybride vormen wat betekent dat er sprake is van een combinatie van twee van de drie. Hieronder kun je ongeveer zien welk effect de verschillende bladvormen hebben op het gebruiksgemak en de spelfocus.

padel racket vormen en gevolgen
De drie meest voorkomende padel racket vormen

Ronde padel rackets

De meest voorkomende padel racket vorm is het ronde bladvorm. Zoals je hierboven kunt zien zorgt de ronde bladvorm voor een grote sweetspot en grote hoeveelheid aan controle. De sweetspot is de plek op je padel racket waarmee je de bal idealiter raakt. Ballen die teruggeslagen worden met de sweetspot zijn namelijk het meeste zuiver. Omdat de sweetspot bij ronde padel rackets het grootste is van alle racket vormen, zijn ronde rackets ook de beste padel rackets voor beginners.

Ronde padel rackets zijn gespecialiseerd in gecontroleerde padel slagen. Het balanspunt van een rond padel racket zit dichtbij het handvat. Hierdoor heb je veel gevoel wanneer je de bal slaat en kun je ballen goed plaatsen. De keerzijde is dan wel dat je met ronde padel rackets minder hard kunt slaan.

Druppelvormige padel rackets

Druppelvormige padel rackets worden vaak gezien als de beste padel rackets voor intermediate spelers. Dit komt omdat ze een uitstekende balans bieden tussen kracht & controle. Druppelvormige rackets hebben namelijk een middel-hoge balans en beschikken over een middelgrote sweet-spot. Dit zorgt er voor dat je ballen zowel hard als gecontroleerd kunt slaan en de bal relatief gemakkelijk op een zuivere manier raakt.

De sweetspot van een druppelvormig racket is iets kleiner dan die van ronde rackets waardoor je iets meer ervaring nodig hebt om comfortabel te spelen. Hierdoor raden we druppelvormige rackets niet vaak aan voor beginnende padellers. Druppelvormige padel rackets zijn het beste voor gemiddelde spelers die zowel aanvallend als verdedigend willen spelen.

Diamantvormige padel rackets

Diamantvormige padel rackets zijn het meeste geschikt voor gevorderde padellers die zo hard mogelijk willen slaan. Een diamantvormig racket heeft namelijk een veel kleinere sweetspot dan de andere typen waardoor het lastiger is om de bal zuiver te raken. Bij diamantvormige rackets zit het balanspunt erg hoog in het racket, het gewicht is namelijk meer verdeeld naar de bovenkant. Hoe hoger het balanspunt, hoe kleinere ruimte je hebt om de bal correct terug te slaan. Een diamanten padel racket is dus niet zo geschikt voor beginners, of zelfs intermediates.

Maar waarom zou je dan dit type padel racket gebruiken? Het is eigenlijk vrij simpel, want hoe ‘hoger’ het gewicht (balanspunt) van het racket, hoe meer snelheid je aan je slagen kunt geven. Diamantvormige padel rackets zijn hierdoor de beste padel rackets voor gevorderden die de tegenstander willen verslaan met krachtige slagen en smashes.

Welke vorm padel racket is het beste?

Zoals je nu weet zijn er verschillende padel racket vormen met ieder zijn voor- en nadelen. Maar hoe kies je nou het beste padel racket voor jou? Het gehele proces beschrijven we in ons ‘welk padel racket past bij mij?‘ handboek, maar omtrent de vorm geldt het volgende:

  • Ronde padel rackets zijn beste voor beginnende spelers die behoefte hebben aan veel controle
  • Druppelvormige rackets zijn het beste voor intermediates die zowel aanvallend als verdedigend willen spelen
  • Diamantvormige rackets zijn het beste voor experts of profs die ballen zo hard mogelijk willen slaan
  • Hybride padel rackets bieden een combinatie van de laatste twee en zijn hierdoor ook het beste voor gevorderden

Veelgestelde vragen

Of een rond of druppelvormig padel racket het beste is, hangt helemaal af van jouw situatie. Vaak is een rond padel racket het beste voor beginnende spelers door het gebruiksgemak tijdens het spel en een druppelvormig padel racket het beste voor spelers van een gemiddeld niveau.

Een hybride padel racket betekent simpelweg dat de vorm van het blad een combinatie is van de drie standaard bladvormen. Vaak is een hybride bladvorm een combinatie zijn van een druppelvormige en diamantvormige bladvorm.

Simpel gezegd zijn ronde padel rackets het beste voor beginners, druppelvormige voor intermediates, hybride vormen voor gevorderden en diamantvormige voor experts of profs!

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten