welk padel racket gewicht heb ik nodig?

Als je van plan bent om een padel racket te kopen, ben je ongetwijfeld de specificatie ‘gewicht’ tegen gekomen. Een padel racket kan tussen de 340-400 gram wegen waarbij voor de meeste mensen 360-370 gram de sweet spot is. Maar hoe belangrijk is het gewicht van een padel racket en hoe heeft het gewicht invloed op jouw spel? In deze blog duiken we hier dieper op in.

Waarom is het padel racket gewicht belangrijk?

Laten we beginnen bij misschien wel de belangrijkste vraag, want waarom is het gewicht überhaupt belangrijk? Er zijn een aantal factoren waarop het gewicht van een padel racket (sterke) invloed heeft, namelijk de kracht, mobiliteit en vermoeidheid.

Het gewicht van een padel racket beïnvloed de kracht van je slagen – Hoe zwaarder het padel racket, hoe harder je kunt slaan. Dit komt ten goede voor aanvallende spelers die aan het net willen smashen. Daarom komt een zwaar padel racket ook vaak voor in lijstjes voor de beste gevorderden padel rackets.

Het gewicht van een padel racket beïnvloed de mobiliteit – Ook niet geheel onlogisch is dat je met een zwaar padel racket minder makkelijk je racket kunt bewegen. Het zal misschien een fractie van een seconde langer duren voordat je kan reageren, maar bij deze snelle sport is elke fractie van een seconde belangrijk.

Het gewicht van een padel racket beïnvloed je vermoeidheid – Zwaardere padel rackets zullen er voor zorgen dat je eerder vermoeidheid in de armen, pols en schouder zal voelen. Het beste padel racket voor mensen die veel last hebben van blessures is dan ook een licht racket. Dit en nog veel meer is ook te vinden op onze ‘welk padel racket past bij mij?‘ pagina.

Welke gewichtsklassen zijn er bij padel rackets?

Er zijn een aantal segmenten waar je uit kunt kiezen bij het gewicht van een padel racket. Namelijk lichtgewicht (<355 gram), gemiddeld gewicht (360-375 gram) en zwaargewicht (>375 gram). Hieronder zullen we kort uitleggen voor welk type speler dit racket geschikt is en waar je rekening mee moet houden.

Lichtgewicht padel rackets

Lichtgewicht padel rackets hebben een gewicht van 355 gram of lager en worden vaak gebruikt bij beginnende spelers. Deze spelers zijn minder gefocust op krachtige slagen en willen het spel onder de knie krijgen. Ronde lichtgewicht padel rackets zijn dan ook vaak de beste padel rackets voor beginners. Houdt er wel rekening mee dat deze rackets niet gemaakt zijn voor harde smashes.

Gemiddeld gewicht padel rackets

Padel rackets met een gemiddeld gewicht liggen vaak tussen de 360 en 375 gram. Deze rackets bieden een mix van kracht en controle en kunnen en zijn hierdoor de beste padel rackets voor gemiddelde spelers. Overigens kunnen deze rackets ook prima gebruikt worden voor beginnende en / of gevorderde spelers maar dit is wel afhankelijk van het geslacht en de leeftijd van de speler.

Zwaargewicht padel rackets

Zwaargewicht padel rackets zijn vaak zwaarder dan 375 gram en zijn ideaal voor krachtige slagen. Deze padel rackets kunnen meer kracht meegeven aan slagen, wat ten goede komt voor de snelheid. Vooral bij padel slagen, zoals de smash, komen deze rackets goed uit te voeten en hierdoor worden ze vaak gebruikt bij gevorderde spelers.

Welk padel racket gewicht is het beste voor jou?

Om erachter te komen welk padel racket gewicht het beste voor je is hebben we een tabel gemaakt. Hierin kun je per geslacht en lichaamsgewicht zien welk gewicht er waarschijnlijk bij je past. Echter is het belangrijk om te weten is dat je waarschijnlijk geen / amper verschil zal merken aan een racket die 5-10 gram buiten jouw ideale gewicht valt.

Mannen

LichaamsgewichtRacket Gewicht
50-70 kg355-365 g
70-80 kg365-375 g
80-90 kg380-390 g
90+ kg390+ g

Vrouwen

LichaamsgewichtRacket Gewicht
40-60 kg330-360 g
60-70 kg360-370 g
70-80 kg370-380 g
80+ kg380+ g

Handig om te weten: Ook de balans van een padel racket heeft invloed op hoe zwaar het racket aanvoelt. Ronde padel rackets hebben een balans onderaan het blad. Aangezien dit dichter bij het handvat zit, zal het ook lichter aanvoelen. In tegenstelling tot druppel- en diamantvormige padel rackets die een hoge balans hebben waarbij het gewicht bovenaan het racket zit. Hierdoor voelen de laatste typen rackets zwaarder aan.

Pas zelf het gewicht aan van jouw racket

Er bestaan ook padel rackets waarvan je het gewicht zelf kunt aanpassen. Maar hoe werkt dit dan? Sommige padel rackets worden geleverd met kleine gewichtjes in het blad, deze kun je er zelf uit halen of toevoegen om zo het gewicht te veranderen. Ideaal dus wanneer je zelf wilt experimenteren met het perfecte racket gewicht voor jou!

Veelgestelde vragen

Het beste padel racket gewicht voor een man ligt rond de 365-380 gram. Dit komt omdat mannen een relatief hoog gewicht aankunnen door de mate van kracht waarmee ze slaan.

Voor vrouwen raden we vaak een padel racket gewicht aan van tussen de 355-370 gram. Bij deze rackets zul je minder snel vermoeid raken dan wanneer je zware rackets gebruikt.

Ja, accessoires hebben zeker invloed op het gewicht van een racket. Denk hierbij aan de padel racket overgrip

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten