welk padel niveau heb ik?

Als je al een tijdje padelt of juist net begonnen bent kan het interessant zijn om te zien welke padel rating je hebt. Zo weet je beter tegen wat voor speler je het beste kunt spelen en houd je het zo leuk voor jezelf! Kort samengevat zijn er negen padel niveau’s. Hierbij is 9 een beginner en 1 een absolute prof. Op deze pagina ontdek je welk niveau jij bent en leer je alles over de padel speelsterkte en officiële padel rating.

Welke padel niveau’s zijn er?

Er zijn negen officiële padel niveau’s vastgelegd door de KNTB (Koninklijke Nederlandse Tennis Bond). Dit is de nationale bond voor tennis en padel. Zoals we net al zeiden, is hoe lager deze speelsterkte, hoe beter de speler wordt ingeschat. Hieronder leggen we uit wat elke speelsterkte inhoudt. Houdt er rekening mee dat je per niveau omhoog kan gaan en dus niets kunt overslaan.

Welke padel niveau heb jij?

Het is voor (semi-) professionele spelers een stuk makkelijker om je padel niveau te bepalen dan voor casual spelers. De eersten hebben namelijk waarschijnlijk een echte ‘rating’. Deze rating is een enkel cijfer met 3 cijfers achter de komma, bijvoorbeeld 4,227. Simpel gezegd betekent dit dat je tussen speelsterkte 4 & 5 zit. Je rating verandert na elke wedstrijd, als je verliest gaan er punten vanaf en als je wint komen deze erbij.

Casual spelers hebben waarschijnlijk geen echte rating van de KNTB. Gelukkig is er ook een makkelijkere opzet om je grove niveau te bepalen. Deze bestaat uit vier niveau’s: beginner, intermediate, advanced en challenger.

Kenmerkend voor de beginner is dat je nog wel eens een dubbele fout maakt tijdens de service, je moeite hebt met het plaatsen van ballen en het lastig vind om via het glas te spelen. Deze spelers vallen onder de speelsterkte 9 of 8. Tip van ons: bekijk de beste padel rackets voor beginnende spelers om padel onder de knie te krijgen.

Als je een intermediate speler bent dan kun je een service plaatsen waar je wilt en ontwikkel je al een goede backhand, forehand en volley. Je kunt ondertussen ook rally’s spelen. Dit hoort ongeveer bij speelsterkte 7-6. Tip van ons: je kunt misschien je niveau omhoog tillen met de beste padel rackets voor gemiddelde spelers.

Kenmerkend voor de advanced speler is dat je tactisch en aanvallend je punten pakt. Je kunt simpele toernooien winnen en wint regelmatig wedstrijden tegen anderen. Je hebt de bandeja, vibora en bandaja al goed onder controle. Je bent dan ongeveer speelsterkte 5-4. Tip van ons: met de beste padel rackets voor gevorderden ben je binnenkort niet meer te stoppen.

Als laatste hebben we de challenger. Je bent een challenger als je altijd de bal speelt waar je hem wilt hebben, regelmatig professionele toernooien speelt waarbij je meedoet om de winst. Je hebt dan ongeveer speelsterkte 3-1. Tips van ons: je hebt waarschijnlijk helemaal geen tips meer nodig!

Welk padel niveau hebben tennissers?

Er zijn veel tennissers die interesse hebben om padel te spelen en met echte toernooien mee te doen, maar welk niveau heb je dan? Er zijn veel overeenkomsten tussen tennis en padel, maar net zoals bij de verschillen tussen een padel bal en tennisbal, zijn er ook genoeg verschillen in het spel zelf. Aangezien padel gebruik maakt van een heel ander veld en tactieken, heb je niet hetzelfde padel niveau als tennis niveau.

Tennissers kunnen daarom bij hun officiële KNTB rating, één heel punt er bij op tellen. Als je KNTB tennis rating van 4,227 hebt, is dit bij padel 5,227. Dit komt omdat je je als tennisser wel degelijk aan moet passen aan padel.

Veelgestelde vragen

Je krijgt een padel rating door je in te schrijven bij de KNTB en officiële padel wedstrijden en / of toernooien.

Wanneer je een officiële rating hebt van 3 of lager kun je er over na gaan denken om professioneel te beginnen met padellen. Echter hebben de beste padellers een rating van rond de 1.

De rating van padel werkt erg makkelijk. Bij elke partij die je wint zullen er punten van je rating af gaan (hoe dichter bij de 1 hoe beter), bij elke die je verliest zullen er punten bijkomen.

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten