Regen, in Nederland ontkom je er helaas niet aan. Vooral in de herfst en winterperiode regent het regelmatig, maar kan je dan toch de padel baan op? Simpelweg is het niet heel verstandig om te padellen in de regen, maar er zijn wel uitzonderingen. Op deze pagina leggen we je alles uit wat je moet weten over padellen in de regen. Zo geven we je advies over wat te doen tijdens padellen in de regen en tips mocht je het toch niet kunnen laten om toch de baan op te stappen!
Padellen in de regen: Doen of niet?
Padellen in de regen is over het algemeen niet aan te raden. Voornamelijk voor jouw eigen gezondheid en de duurzaamheid van jouw materiaal is het geen goed idee. Hieronder zullen we de grootste risico’s van padellen in de regen schetsen.
#1 Blessures en ongelukken
Het is een open deur, maar wanneer het regent wordt de baan natuurlijk nat. Bij een natte padel baan zal er een grotere kans zijn dat je uitglijdt en hierdoor tegen de grond en / of muur valt. Ook wanneer je niet hard valt kun je je makkelijker verstappen en een padel blessure oplopen.
#2 Invloed op het spel
Zoals je je ook voor kunt stellen zullen de aanpassingen op de baan invloed hebben op de het spel. Een natte baan zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bal zichzelf volzuigt met water en nóg harder aankomt dan normaal. Ook de grond is glad waardoor ballen eerder doorschieten. Al met al zorgt padellen in de regen voor een lastige situatie op de baan.
#3 Aantasting van het materiaal
Als laatste zal de regen ook jouw materiaal aantasten. Zoals we eerder beschreven zal de bal zichzelf volzuigen met water. Dit water is er vervolgens moeilijk uit de bal te krijgen waardoor de padel bal, als de baan droog is, slechtere eigenschappen krijgt. Daarnaast zal het padel racket ook slechter in kwaliteit en duurzaamheid worden en kan deze zelfs kapot gaan, waar we zo dieper op ingaan.
Wat gebeurd er met je padel racket in de regen?
Een padel racket is vaak gemaakt van zacht schuim of EVA rubber. Dit materiaal zal zich waarschijnlijk ook volzuigen met water wanneer het regent wat niet goed is voor het racket. Door de absorptie van het vocht zal het racket zwaarder worden en uiteindelijk kan het racket zelfs van binnenuit gaan scheuren. Zelfs de beste padel rackets zullen niet tot het top van hun kunnen functioneren met te veel vocht, hier zijn padel rackets simpelweg niet voor gemaakt.
Een iets meer voor de hand liggend gevolg voor het padel racket in de regen, is dat de grip ook nat wordt. Het is hierdoor moeilijker om de padel racket grip correct beet te houden. Zelfs met het veiligheidsbandje kan een nat padel racket voor gevaarlijke situaties zorgen.
5 tips voor padellen wanneer het regent
Mocht je toch niet bang zijn om zelf een blessure op te lopen, je materiaal aan te tasten of miezert het slechts een beetje? Dan willen we je toch helpen om op de beste manier de (nattere) padel baan op te gaan. Met deze 5 padel tips kun je toch prettig in de regen padellen:
- Zorg voor juist materiaal: Trek de juiste padel kleding en padel schoenen aan voordat je de baan op betreedt. Zorg voor waterafstotende kleding en kies voor padel schoenen met een goede grip op de zool.
- Speel de bal zo laag mogelijk: Deze strategische tip zorgt ervoor dat je jouw tegenstander makkelijk in de luren kan leggen. Harde lage ballen schieten snel door waardoor je tegenstander amper tijd heeft om te reageren.
- Blijf de baan in de gaten houden: Sommige padel banen hebben geen goede waterafvoer waardoor, zelfs wanneer het miezert, de baan snel te nat wordt. Houd de baan goed in de gaten en stap er vanaf wanneer het echt niet meer kan
- Speel veel aan het net: Het is makkelijker om een bal in de lucht in te schatten dan een bal die stuitert. Kom daarom sneller naar het net toe wanneer het regent
- Droog direct je materiaal: Wanneer je klaar bent is het zaak om zo snel mogelijk je padel materiaal te drogen. Hierdoor verklein je de kans dat de bal en het racket zich helemaal volzuigen met water. Daarnaast raden we je aan om je padel spullen op een droge plek te drogen. Wanneer je je racket direct in de hoes doet zal het vocht niet kunnen ontsnappen waardoor je racket nog steeds beschadigd zal worden.
Veel padel plezier!
Veelgestelde vragen
Geschreven door:
Aron is één van de oprichters van PadelReviews.nl en is een duizendpoot op het gebied van padel. Dankzij meer dan 5 jaar aan (professionele) padel ervaring weet hij precies wat jij nodig hebt om zo fijn mogelijk te padellen. Aron heeft al meer dan tientallen padel producten getest en kan jou gemakkelijk en betrouwbaar advies op maat geven!