Alles over je padel grip

Je zal het misschien niet verwachten, maar een padel grip is een belangrijk onderdeel van je padel racket. Al helemaal bij padel rackets voor beginners. De grip is waar je het racket mee beet hebt en waar onderaan het touwtje aan vast zit. Een padel racket heeft standaard al een grip, dus hier heb je niet veel keuze in.

Echter zijn deze grips niet altijd de juiste voor jou. Het zijn vaak padel grips voor iedereen, dus iedereen kan er in principe mee overweg. Je kan de grip eventueel groter maken met een overgrip, maar niet kleiner. Maar is de grip op je padel racket wel de juiste maat en welke keuzes zijn er? In deze blog gaan we daar wat dieper op in.

Wat is de juiste padel grip voor mij?

Iedereen heeft een ander formaat handen, waardoor iedereen in principe een ander formaat grip nodig heeft voor zijn of haar padel racket. Maar hoe bepaal je de juiste maat? Wanneer je zonder al te veel knijpen je racket goed kan vasthouden weet je dat je het juiste formaat hebt. 

Er is een padel tip om erachter te komen of je het juiste formaat hebt. Pak je racket vast en kijk of er tussen de toppen van je vingers en de onderkant van je duim voldoende ruimte is om een wijsvinger tussen te leggen. 

Een te smalle grip kan ervoor zorgen dat je sneller last krijgt van padel blessures, zoals pols- en elleboog blessures. Je moet namelijk meer knijpen om je racket goed vast te houden. Het is dus goed om je grip dan groter te maken. Dit kan je doen met een overgrip. Elk racket is al voorzien van een grip. Dit kan je als het ware zien als de basis. Als je deze wilt vergroten, doe je de overgrip er overheen.

Hoe breng ik een padel grip aan?

In een aantal stappen kan je de overgrip plaatsen op je racket

  1. Haal de overgrip uit de verpakking
  2. Doe een knoop in het touwtje van je racket zodat deze niet in de weg zit.
  3. Plak het, soort van, stickertje ergens waar je makkelijk bij kunt. Deze gebruik je straks om het laatste stukje van je grip vast te plakken aan je racket.
  4. Haal het plastic laagje van je grip af.
  5. Zorg ervoor dat het begin van de padel grip goed in lijn plakt met de onderkant van het racket.
  6. Houdt dit uiteinde met je linkerduim vast en begin de grip draaiend aan het racket te bevestigen.
  7. Als je eenmaal over het eerste stukje van je padel grip heen bent, kan je je duim eraf halen en de grip verder bevestigen. Als je het een stukje dikker wilt hebben dan overlap je net aan het vorige stukje. Wil je het dikker hebben? Overlap dan meer dan dat je normaal zou doen.
  8. Draai volledig door totdat je aan de basis bent van het racket. Je hoeft niet alles te gebruiken. Het stuk wat je over hebt kan je eraf scheuren of je knipt dit eraf. 
  9. pak het stickertje wat je apart hebt gelegd om het laatste stukje goed vast te plakken zodat het niet los komt. 

Soorten padel grips

Er zijn verschillende soorten en maten als je kijkt voor een padel grip, maar er zijn er altijd een paar die het meeste voorkomen. Een veelvoorkomende soort zijn de kleverige overgrips. Zoals de naam al zegt, plakken deze zodat je een betere houvast hebt. Daarnaast heb je ook absorberende grips die zweet opvangen. Hierdoor heb je minder last van gripverlies als je erg zwetende handen hebt.

Een padel racket is dus altijd voorzien van een standaard grip, de basisgrip, maar om betere prestaties op de padel baan te krijgen of blessures te voorkomen kan je dit aanpassen. Doe de truc, nadat je een padel racket keuze hebt gemaakt, om te kijken of je een overgrip nodig hebt en welke soort je graag wilt.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak je je overgrip moet vervangen ligt volledig aan hoe vaak je padel speelt. Vaak gaat men er vanuit dat als je 1 uur per week speelt je 1 keer per jaar je grip moet vervangen.

De basisgrip is dikker en zelfklevend. Een basisgrip geeft hierdoor een beter gevoel dan een overgrip doordat deze meer demping biedt. Een basisgrip kan daarnaast meer vocht absorberen.

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten