Het ontstaan en de geschiedenis van padel

Padel is steeds populairder aan het worden in Nederland. Je ziet steeds meer mensen padellen en steeds meer banen worden uit de grond gestampt. Maar wat is de oorsprong van padel en wat is de geschiedenis achter padel? Wij hebben dit voor je op een rijtje gezet!

Oorsprong padel: Ontstaan in Mexico (jaren 70)

Wie heeft padel uitgevonden? Padel werd in 1969 bedacht door Enrique Corcuera, een Mexicaanse zakenman die groot fan was van tennis. Je zal je wel afvragen ‘hoe is padel ontstaan?’. Hij wilde graag met vrienden en familie in zijn tuin samen tennissen, maar na het nameten van zijn tuin kwam hij erachter dat een tennisbaan niet paste. Hij besloot toch een baan aan te leggen, maar dan kleiner. Deze baan werd 10 bij 20 meter en compleet van beton. Echter door de kleine omvang van de baan ging de bal veel te snel uit. Hierdoor besloot hij om muren aan de achterkanten en zijkanten te plaatsen van 3 tot 4 meter. Zo ontstond de eerste padel baan. Ook bedacht hij om met andere rackets te spelen en begon hij met houten rackets te spelen. De eerste padel rackets ontstonden en samen met ander begon hij het verder ontwikkelen van de padel regels en alle verschillende padel slagen. Waar komt de naam padel vandaan dan eigenlijk? Enrique gaf zijn idee geen naam, maar zijn vriend Manual noemde het ‘rebotenis’, een naam afleidend van rebound-tennis. Uiteindelijk kwamen de Argentijnen met de naam paddle. Na een discussie om een universele naam te gebruiken is padel de uiteindelijke naam geworden.

Hij begon met het spelen van padel met zijn vrienden op een tennisclub in Acapulco en het begon direct aan populariteit te winnen. Vervolgens begon padel zich te verspreiden naar andere delen van Mexico en later naar Spanje en andere delen van Latijns-Amerika.

Verspreiding naar Latijns-Amerika en Spanje (jaren 80)

Alfonso de Hohenlohe zorgde ervoor dat padel in Spanje terechtkwam. Hij was een vriend van Corcuera. Tijdens het bezoek van de Hohenlohe zag hij de Mexicaanse elite dit spel volop spelen en besloot om padel te introduceren in Marbella. Dit zorgde ervoor dat in 1974 de eerste Europese padelclub werd opgericht. Veel Spanjaarden begonnen het padel op te pakken waaronder de koning Juan Carlos en voormalig Wimbledon-winnaar Manolo Santana. Er werden toernooien gestart en padel verspreidde zich langs de Costa del Sol. Er kwam een grote groei met padelclubs in deze regio.

De Argentijn Julio Menditengui zag tijdens zijn bezoek in 1975 aan Spanje dat padel razend populair was en besloot het te introduceren in Argentinië. Dit werd een groot succes. Het werd snel één van de nationale sporten van het land. Padel verspreidde zich daarna verder door Zuid-Amerika naar onder andere Brazilië, Chili en Uruguay. Tegenwoordig zijn Spanje en Argentinië nog steeds de grootste padel landen en is het nog steeds razend populair.

Wereldkampioenschap in Spanje (jaren 90)

In Spanje duurde het langer voordat padel écht groot werd door het hele land. Langzaamaan begon de sport zich te verspreiden naar steden zoals Madrid, Barcelona en het Baskenland. In 1991 werd door Julio Artiach Joy de International Padel Federation opgericht. Hij moest ervoor zorgen dat internationaal gezien de regels vast gelegd moesten worden en dat er één geheel van werd gemaakt.

Het eerste wereldkampioenschap werd georganiseerd in 1992 in Sevilla. Elf landen uit Europa en Amerika deden mee aan dit kampioenschap. Het werd een belangrijk evenement omdat het de eerste keer was dat de beste padel spelers uit de hele wereld samenkwamen om te strijden voor de titel. Het werd een groot succes.

Sindsdien vind het twee keer per jaar plaats. Andere grote toernooien die tienduizenden toeschouwers trekken zijn de Europacup, Padel Pro Tour en Tri-Nations cup.

In 1993 koos de sportraad ervoor dat padel erkent werd als sport. Een grote stap voor het padel en het zorgde ervoor dat het een stuk serieuzer werd genomen.

WPT – World Padel Tour (heden)

De World Padel Tour is het belangrijkste padel kampioenschap ter wereld. De FIP en WPT houden zich bezig met de regulering en professionalisering van de sport en werken samen om het spel op wereldniveau te brengen. Inmiddels wordt padel wereldwijd beoefent en is het toegankelijk voor mensen van bijna alle leeftijden en verschillende niveaus.

De belangstelling voor de sport neemt alleen maar toe door de opkomst van competities en groei in aantal professionele spelers. Daarnaast zie je padel populairder worden in sportclubs en recreatieve instellingen als onderdeel van sport- en fitnessprogramma’s.

Tegenwoordig is de sport razend populair en de groei lijkt nog niet te stoppen. Zo zijn er padel rackets in alle soorten in maten waaronder padel rackets voor beginnende spelers, padel rackets voor gemiddelde spelers en padel rackets voor gevorderde spelers. Ook komen er steeds meer tennis of andere sport verenigingen die kiezen voor padel, waardoor steeds meer mensen de sport oppakken!

Veelgestelde vragen

Padel is in 1969 ontstaan in de Mexicaanse plaats Acapulco. Bedenker Enrique Corcuera was een zakenman met een voorliefde voor tennis, maar hij had niet genoeg plek voor een tennisbaan. Hij improviseerde om toch een ‘soort van tennisbaan’ te kunnen plaatsen en zo ontstond het padel.

De Mexicaan Enrique Corcuera is de bedenker van padel. In 1969 heeft hij de sport bedacht. Hij wilde een tennisbaan aanleggen in zijn tuin, maar had te weinig ruimte. Na improviseren bedacht hij een kleinere baan, wat uiteindelijk padel werd.

Padel is in 1969 bedacht door de Mexicaan Enrique Corcuera. Natuurlijk moest de sport nog op gang komen en heeft het bepaalde ontwikkelingen ontstaan. Ook duurde het even tot het in Europa kwam, maar het is officieel ontstaan in 1969.

Padel is voornamelijk bekend geworden door de opkomst van de sport in Spanje en Argentinië. In deze twee landen werd het één van de nationale sporten, en dat is het nog steeds. Daarnaast zorgde de internationale toernooien ervoor dat steeds meer mensen in aanraking kwamen met de sport.

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten