Wat heb ik allemaal nodig voor padel?

Wil je gaan beginnen met padel of ga je het voor de eerste keer doen? Dan is het goed om te weten wat je allemaal nodig hebt voordat je de padel baan op stapt. Om je hierbij te helpen hebben we een overzicht gemaakt van wat je allemaal nodig hebt om te beginnen met padel. Kort samengevat heb je een padel racket, padel ballen, juiste schoenen / kleding en een padel tas nodig om voorbereid de baan op te gaan.

Hoe padel werkt

We beginnen met iets wat je niet hoeft aan te schaffen, maar wat je wel moet hebben voordat je begint. Je moet weten hoe padel werkt. Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar je wilt wel weten wat de padel regels zijn, hoe de padel baan precies werkt, al wat padel tips en misschien ook antwoord op de vraag ‘Wat is padel?‘. Met deze kennis kan je direct beginnen met het spel en spendeer je niet eerst tijd aan het zoeken naar spelregels en de technieken van padel.

Voordat je begint kan je ook alle padel slagen doornemen, hoe je padel blessures kan voorkomen, de verschillende padel tactieken en of je ook padel met 2 personen kan spelen. Echter zijn dit voor de eerste keer niet de belangrijkste punten om te weten, maar wel als je vaker gaat padellen. Je kunt ook onze padel blog doornemen om te zien of er nog interessante blogs zijn voordat je aan padel begint.

Padel racket

Het meest voor de hand liggende wat je nodig hebt is een padel racket. Een padel racket is speciaal ontworpen voor het padel en verschilt daardoor ook erg met die van andere racketsporten zoals tennis en squash. Er zijn padel rackets in alle soorten en maten, waardoor de keuze lastig kan zijn. Veel mensen vragen zich daardoor af ‘Welk padel racket past bij mij?‘ en wat zijn de beste padel rackets? Als je start met padellen is het handig om te beginnen met een padel racket voor beginners. Deze zijn vaak rond en hebben daardoor een grote sweetspot. Dit betekent dat met dit racket je de ballen het makkelijkste goed kunt slaan en je zo het beste de techniek onder controle kunt krijgen. Je kan vaak een padel racket huren als je ook de padel baan huurt. Maar als je blijvend denkt te gaan padellen is het een slimme investering om zelf een padel racket aan te schaffen voor de paar tientjes.

Als je het eenmaal onder de knie krijgt kan je altijd kijken naar padel rackets voor gemiddelde spelers. Deze zijn vaak druppelvormig en zijn de ideale balans tussen controle en kracht. Als je echt al een tijd aan het padellen bent en je de techniek en alle slagen onder de knie hebt en ook weet wat je speelstijl is kan je ervoor kiezen om een padel racket voor gevorderden te overwegen. Deze zijn vaak diamantvormig, maar in deze categorie zijn er veel soorten en maten.

Padel ballen

Naast een padel racket heb je ook padel ballen nodig voor het spel. Padel ballen lijken erg op tennis ballen, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen tennisballen en padel ballen. Padel ballen zijn iets kleiner en lichter dan tennis ballen, de druk is lager, ze gaan langer mee en hebben een zachtere stuit. Dit maakt ze specifiek gemaakt voor de padel baan. Het is daardoor goed om altijd padel ballen te gebruiken. Er zijn verschillende soorten padel ballen met bijvoorbeeld een zachtere of hogere druk, maar als beginner is het goed om met een zachtere bal te beginnen. Ook kan de padel baan invloed hebben op welke soort bal het beste schikt. Vaak kan je de geschikte padel ballen huren als je padel baan huurt.

Padel schoenen

Om op de optimale manier te bewegen op de padel baan heb je padel schoenen nodig. Deze schoenen zijn speciaal gemaakt voor het padellen. In vergelijking met tennis schoenen hebben padel schoenen meer grip, meer steun en meer demping. Doordat het veld kleiner is moet je meer snellere bewegingen maken en is het nodig dat je genoeg grip hebt om niet weg te glijden. Ook wil je genoeg steun en demping hebben voor je enkel en voor je knieën. Anders kan je bijvoorbeeld sneller door je enkel gaan en moeten de knieën teveel harde klappen verduren. Dit kan zorgen voor meer blessures.

Padel kleding

Er zijn padel kleren in alle soorten en maten. Het is niet iets wat je direct nodig hebt, maar na een tijdje wil je bijvoorbeeld wel een broekje of rokje hebben met zakken waar je de ballen in kan bewaren. Ook wil je kleding hebben die goed doorademt en het zweet opvangt, zoals bij dri-fit kleding. Daarnaast wil je je ook lekker kunnen bewegen, dus niet dat je kleding te strak zit of te los zit dat het in de weg gaat zitten. Ook wil je voor in de wintermaanden een jasje hebben die je snel uit of aan kan doen.

Padel tas

Het laatste wat je nodig hebt is een padel tas. Dit heb je net zoals padel kleding niet direct nodig, maar het is na verloop van tijd wel handig om te hebben. In een padel tas kan je namelijk al je spullen bewaren zoals je padel racket, ballen, handdoek, drinken en andere spullen die je eventueel nodig zal hebben. Daarnaast kan je als je klaar bent alles weer in de tas opbergen zodat je zeker weet dat alles veilig ligt op één plek.

Veelgestelde vragen

Voor een standaard padel potje heb je allereerst 4 spelers nodig. Ook een padel baan, padel racket, padel ballen, padel kleding en padel schoenen om blessures te voorkomen.

De prijs voor een volledige padel uitrusting kan erg variëren. Het ligt eraan welke kwaliteit je wilt, welk merk je kiest en wat je direct aanschaft. Je hebt namelijk een padel racket en ballen nodig, maar een padel tas en speciale padel tas kunnen wel wachten. Een volledig padel uitrusting kan zo rond de €250 tot €750 euro kosten.

Speciale padel schoenen zijn erg aan te raden als je vaker gaat padellen. Padel schoenen hebben namelijk meer grip, demping en steun in vergelijking met tennis schoenen. Speciale padel schoenen zorgen voor betere prestaties en voorkomen blessures.

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten