padel 1 tegen 1

We kennen padel bijna allemaal van het dubbelspel waarbij je 2 tegen 2 speelt. Dit is ook de enige vorm van padel die als officieel wordt beschouwd. Maar iets wat vaak onder de radar gaat is het enkelspel. Meer en meer ondervinden padellers dat 1 tegen 1 padel ook heel leuk kan zijn. In deze blog gaan we behandelen op welke manieren je 1 tegen 1 padel kunt spelen, wat de voor- en nadelen zijn en behandelen we nog wat tips.

Kun je padel met 2 personen spelen?

Ja! Het is zeker mogelijk om padel te spelen wanneer je enkel met twee personen bent. Het enkelspel is bij padel een stuk minder populair dan bijvoorbeeld bij tennis, maar het kan wel. Zo zijn er mogelijkheden voor het boeken van een ‘single court’, of je deelt een standaard baan op in stukjes. Maar hoe dan ook, je kunt zeker padellen als je slechts met twee personen bent!

Hoe speel je padel 1 tegen 1?

De reden dat 1 tegen 1 padel minder toegankelijk is dan 1 tegen 1 tennis, komt door de manier waarop het veld is opgedeeld. Bij tennis is er een logischer veld voor enkelspel dan bij padel aangezien er simpelweg een deel van beide zijkanten wordt afgehaald. Op een padel veld zijn er geen lijnen aan de zijkant die dit mogelijk maken.

Desondanks zijn er toch twee populaire manieren om een padel veld op te delen die het mogelijk maken om 1 v 1 te spelen. Namelijk door diagonaal te spelen of recht voor elkaar, op halve breedte.

Padel 1 tegen 1 op een half veld

Wanneer je slechts met één andere speler bent, is het spelen op een half veld de meest gangbare optie. Dit komt omdat het opdelen van het veld in twee helften erg overzichtelijk blijft. Je zal hierdoor padel kunnen spelen op de manier waarop je het gewend bent, behalve dan dat je aan één kant geen muur hebt. Echter kun je telkens van kant blijven wisselen.

padel 1 tegen 1 half veld

Padel 1 tegen 1 op een diagonaal veld

1 tegen 1 padellen op een diagonaal veld is de beste keuze voor spelers die willen werken aan hun backhand en / of forehand. Het is de bedoeling dat je om het punt wisselt van kant waardoor je telkens de focus kunt leggen op één van deze populaire padel slagen. Een minpunt is dat het verwarrend kan zijn om telkens per punt te verwisselen maar in de loop der tijd zal dat ook weg gaan.

Padel 1 tegen 1 op een single court

Padel één tegen één is geen officiële manier van spelen, desondanks zijn er toch een flink aantal padel banen die een mogelijkheid voor enkelspel bieden. Dit doen ze op de zogenaamde ‘single courts’. Een single court is een padel veld die alleen van een normale baan verschilt door de minder brede afmetingen. Alle eigenschappen van een single court zijn hetzelfde, maar de baan is 6 meter breed in plaats van 10.

Een single court is dus slechts één meter breder dan wanneer je ervoor kiest om op een half veld te spelen. Maar je zult merken dat een single court een stuk prettiger speelt. Dit komt omdat je de muren kunt gebruiken zoals je gewend bent, dit terwijl je op een ‘gewone’ baan slechts één kant van de glazen wand kunt gebruiken.

Voor- en nadelen van 1 tegen 1 padellen

Nu we weten dat je ook 1 tegen 1 kunt padellen en op welke manieren, gaan we kijken naar wat voor- en nadelen. Want is het niet beter om altijd 1 tegen 1 te spelen of ligt de voorkeur toch nog op het populaire dubbelspel? Door een aantal voor- en nadelen naast elkaar te leggen kun je zelf deze overweging maken.

  • Flexibele mogelijkheid voor trainen: Het is misschien een open deur, maar wanneer je enkelspel speelt hoef je maar één andere speler mee te vragen in plaats van drie. Er zijn hierdoor veel meer mogelijkheden om te padellen.
  • Meer focus op techniek van slagen: Wanneer je dubbelspel padel speelt zul je vaak de bal hard moeten slaan om ervoor te zorgen dat beide tegenstanders niet bij de bal kunnen. Bij het enkelspel is dit niet essentieel en ligt de focus meer op geplaatste ballen. Hierdoor zul je (beter) leren omgaan met gevoelige ballen.
  • Je kunt maar één kant van de muur gebruiken: Wanneer je geen gebruik kunt maken van een single court, zal je dus of altijd diagonaal moeten slaan of slechts één helft gebruiken. Aan de kant waar je niet staat, zal je de muur hierdoor niet of nauwelijks kunnen gebruiken. Dit gaat tegen de natuurlijke wetten van padel in en kan even wennen zijn
  • 1 tegen 1 padellen kan twee keer zo duur zijn: Je hoeft geen wiskundige te zijn om het sommetje te maken. Een standaard padel baan huren zal twee keer zo duur zijn wanneer je met twee bent dan met vier. Ook single courts zijn over het algemeen prijziger dan wanneer je met z’n vieren een standaard baan huurt.
  • Je kunt niet werken aan communicatie met elkaar: Een belangrijk spelelement van padel heeft te maken met communicatie. Aangezien padel heel dynamisch is, is het belangrijk om veel met elkaar te communiceren. Je leert dit echter niet te doen als je constant 1 vs 1 padel speelt.

Er zitten dus ook wat haken en ogen aan padellen met z’n tweeën, maar over het algemeen is 1 tegen 1 padel ook een enorm leuke activiteit om te doen met een vriend of vriendin. Aarzel daarom niet en probeer het gewoon een keertje uit.

Veel padel plezier!

Veelgestelde vragen

De voornaamste reden dat 1 tegen 1 padel niet een officiele vorm van spelen is, is dat je veel meer fouten zal maken bij 1 tegen 1. Het kleine veld met de glazen wanden zorgen ervoor dat ballen nog harder aankomen en je minder tijd en ruimte hebt om te reageren.

De nadruk bij 1 tegen 1 padel ligt een stuk meer op strategische positionering dan bij het dubbelspel. In tegenstelling tot het dubbelspel kan je niet zomaar een kant kiezen en gokken waar de bal heen gaat wetende dat je teamgenoot de andere kant pakt. Gok dus niet te snel een kant. Daarnaast raden we je aan om niet te hard te slaan door het kleinere veld, de bal gaat dan makkelijker uit.

Ja dit kan zeker, maar houdt er wel rekening mee dat je of een single court moet boeken of op een half veld speelt. Sommige mensen vinden dit niet prettig en spelen daarom toch liever met vier personen.

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten