wat is padel

Padel (spreek uit als Pá-del) is een combinatie van tennis, squash en beachball. Het wordt ook wel ‘Padel tennis’ genoemd. Je speelt het, voornamelijk, 2 tegen 2 op een baan met glazen wanden en een hekwerk. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie.

Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlak raken voordat hij naar de overkant moet. Net als bij squash kan dit de grond of de wand zijn. De wanden maken dat een onhaalbare bal alsnog haalbaar wordt, maar ook dat gevoel en tactiek nog belangrijker zijn dan bij tennis.

De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel een explosieve sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn.

Wat is het verschil tussen padel en tennis?

Het is duidelijk dat een padel baan met de glazen wanden en het hekwerk aanzienlijk verschilt in vergelijking met een tennisveld. Maar zo zijn er nog meer verschillen.

Zo zijn padel rackets anders dan tennis rackets en dit geldt ook voor padel ballen. Zelfs speciale padel schoenen zijn aan te raden. Een groot verschil met tennis is dat je padel competitief speelt in dubbelspel en niet in enkelspel.

Daarnaast is het veld kleiner. Er is hierdoor minder fysieke inspanning vereist en dat maakt de padel sport laagdrempelig om mee te beginnen. Ook is er een verschil tussen tennisballen en padel ballen, padel ballen zijn namelijk net iets kleiner.

Er is één padel regel die overeenkomt met tennis en dat is de puntentelling. Dat is 15, 30, 40, deuce, advantage en game, waarbij er vaak met sets van 3 gespeeld wordt.

Geschiedenis van padel

In het kort: Padel is ontstaan in de jaren 70 in Mexico. In de jaren 80 begon de sport zich te verspreiden naar Spanje en andere delen van Latijns-Amerika. In de jaren 90 begon padel ook in Europa en andere delen van de wereld populair te worden. Tegenwoordig is padel één van de snelst groeiende sporten de snelstgroeiende sport in Nederland en wordt het over de hele wereld gespeeld. Lees ook de gedetailleerde oorsprong van padel op één van onze blogs!

Dat padel een enorm snelgroeiende sport is, is geen verrassing. Het spel is makkelijk te leren, dynamisch en erg sociaal. Ook kan je enorm veel calorieën verbranden met padel en is het goed voor je hart- en bloedvaten.

Padel regels

De regels van padel lijken heel erg op die van tennis. Zo heb je hetzelfde scoreverloop, maar er zitten enkele verschillen in. Zo zorgen de glazen wanden en het hek voor andere regels. De bal moet eerst stuiteren voordat het de muur of hekwerk raakt. Als dit niet gebeurt heb je een fout en krijgt de ander direct een punt. De bal mag, na dat deze gestuiterd is, één of meerdere keren het hekwerk raken voordat deze wordt teruggespeeld. Wil je meer weten over alle regels? Neem dan een kijkje op onze padel regels pagina!

Padel tips

Er komen meerdere dingen om de hoek kijken als je wilt beginnen met padel. Het is lastig om de beste padel racket voor beginners te kiezen, maar ook het onder de knie krijgen van padel kan lastig zijn. Welke houding moet je aannemen, hoe moet je serveren, welke padel tactieken zijn er, wanneer forehand en backhand en hoe gebruik je de glaswanden om je heen? Het kan overweldigend zijn als je hieraan begint. Wil je compleet voorbereid gaan starten op de padel baan? Lees dan onze pagina met de top 15 padel tips!

Padel baan

Het is raar om het voor de eerste keer te zien. Een klein tennisveld met deels een glazend wand en deels een hekwerk. Het is als het ware een combinatie tussen een tennis en squash baan. Daarnaast heb je ook verschillende soorten banen zoals indoor en outdoor. Al helemaal als je als vereniging een padel baan wilt aanleggen komt er veel bij kijken. Ben je nieuwsgierig wat er bij de aanleg van een padel baan komt kijken of welke keuzes er zijn. Lees er dan alles over op onze padel baan pagina!

Padel in Nederland

Padel groeit erg hard in Nederland door de groeiende populariteit de laatste jaren. Er zijn al ruim 450 plekken waar padel gespeeld kan worden met 1500 banen buiten en 450 binnen. Een enorm aantal! Steeds meer tennisverenigingen nemen de stap om met padel banen uit te breiden door de grote vraag naar deze sport.

Ben je overtuigd om te beginnen met padel? Neem dan een kijkje op onze padel racket keuzehulp pagina om alles te weten te komen over het beste racket voor jou!

Veelgestelde vragen

Padel is juist makkelijker dan tennis. Je hoeft geen ingewikkelde bovenhandse service te spelen, maar een relatief eenvoudige onderhandse service die bijna iedereen wel kan uitvoeren. Daarnaast is het ook veel minder intensief, omdat je dubbelspel speelt in plaats van enkelspel. Dit zorgt ervoor dat je je krachten soms kan sparen als de bal wordt gespeeld op je medespeler. Het speelveld is ook een stuk kleiner dan een tennisveld, waardoor je minder afstand hoeft te overbruggen. Dit alles maakt ook dat padel een sociale en gezellige sport is. Je speelt altijd met een groepje en de afstanden zijn kort, waardoor je makkelijk met elkaar kunt praten en socializen.

Het grootste verschil is dat je altijd in dubbelspel speelt in plaats van enkelspel. Enkelspel gebeurt eigenlijk alleen voor de lol of als je aan het trainen bent. Daarnaast is het speelveld kleiner en kan je de glazen wanden gebruiken tot je voordeel. Om de zijkanten staat een metaal hekwerk. De rally’s zijn langer dan bij tennis, omdat de bal wat langzamer gaat en de afstanden korter zijn. Het is daarnaast minder intensief, waardoor het een laagdrempelige sport is om te leren.

Squash en padel zijn vergelijkbare sporten, maar heel verschillend. Zo speel je padel meestal buiten en squash altijd binnen. Een belangrijk verschil is dat squashbanen kleiner zijn dan padel banen. Daarnaast is het type racket anders. Squash rackets zijn kleiner en lichter dan padel rackets. Bij squash wordt er gescoord op punten, terwijl bij padel wordt gescoord op games. Padel wedstrijden zijn dan ook meestal sneller afgelopen.

1. De bal mag niet vaker dan 1x de grond raken.

2. Je mag de bal niet tegen het glas- of hekwerk slaan, zonder dat het heeft gestuiterd.

3. De bal mag niet het hekwerk raken voordat het over het net heen gaat.

4. De bal mag jou en je medespeler niet raken