hoe lang kun je doen met een padel racket
  • Een kwalitatief padel racket gaat met gemiddelde inspanning één tot twee jaar mee
  • Een padel racket is vaak aan vervanging toe na 100 padel sessies
  • Wanneer je padel racket scheurtjes of barsten bevat, dan is het racket ook aan vervanging toe

Heb jij een tijd geleden een padel racket gekocht en wil je weten of je toe bent aan een nieuw racket? Dan ben je hier op het juiste adres. Een doorsnee padel racket gaat zo’n 8-20 maanden mee, afhankelijk van een aantal factoren. In deze blog duiken we dieper in de levensduur van een padel racket.

Hoe lang gaat een padel racket mee?

Over het algemeen gaat een padel racket ruim 1-2 jaar mee, afhankelijk van intensiteit qua gebruik. Een kwalitatief sterk padel racket heeft een levensduur van zo’n 100 padel sessies. Wanneer je 2-3x per week padelt kan je dus 8-12 maanden met een racket doen, wanneer je 1x per week padelt soms wel twee jaar!

De belangrijkste factor die de levensduur beïnvloedt is hoe vaak je padelt, maar er zijn ook een aantal andere factoren die invloed hebben. Zo bepaalt het materiaal van het racket, jouw speelstijl en de weersomstandigheden hoe lang je met een racket kunt doen.

Overige factoren die beïnvloeden hoe lang een padel racket mee gaat:

  • Materiaal van het padel racket: De kwaliteit en het type materiaal waarmee je speelt hebben sterke invloed op de levensduur. Vaak worden padel rackets gemaakt van een combinatie van glasvezel en carbon. Hoe hoger het gehalte glasvezel, hoe hoger de kans op slijtage. Padel rackets met een hoger gehalte carbon gaan dus langer mee. Deze rackets worden dan ook beschouwt als ‘hogere kwaliteit’ rackets.
  • De speelstijl van de speler: Aanvallende agressieve spelers zullen minder lang met een racket doen dan defensieve spelers. Door soorten padel slagen als de smash vaak te doen, zullen er sneller scheurtjes in het racket ontstaan. Spelers die meer gecontroleerde ballen spelen, hebben hier minder last van.
  • In welke weersomstandigheden je speelt: De weersomstandigheden hebben een enorme invloed op de levensduur van het racket. Het is niet goed voor je padel racket om te padellen in de regen, vrieskou of bij extreme hitte. Wanneer je structureel bij temperaturen van 35 of hoger padelt, kunnen er scheuren of barsten in het foam of EVA-schuim ontstaan.

Zoals we net al aangaven kan de levensduur van je padel racket sterk variëren. Maar één ding staat wel vast, we willen allemaal zo lang mogelijk doen met een padel racket. Bekijk daarom ook ons blog over het verlengen van de levensduur van padel rackets. Hierin staan allemaal tips en tricks hoe jij het meeste uit je racket haalt.

Bekijk hoe lang jij kunt doen met je padel racket

In het onderstaande overzicht zie je een overzicht van hoe lang een padel racket mee gaat per kwaliteitsklasse en de mate van gebruik. Houd er wel rekening mee dat deze cijfers niet vast staan en de mate van slijtage sterk kan variëren per persoon.

Aantal sessies per week1x per week2-3x per week4x per week7x per week
Levensduur20-24 maanden8-12 maanden5-6 maanden3-4 maanden
Aantal sessies per week1x per week2-3x per week4x per week7x per week
Levensduur15-18 maanden8-12 maanden4-5 maanden2-3 maanden
Aantal sessies per week1x per week2-3x per week4x per week7x per week
Levensduur10-12 maanden4-6 maanden3-4 maanden1-2 maanden

Houd er wel rekening mee dat de perioden hierboven niet per definitie kloppen in jouw situatie. De ene speler zal sneller slijtage ervaren dan de ander, afhankelijk van de factoren die we hier eerder benoemd hadden. Desondanks kun je wel een goed beeld krijgen van de levensduur van jouw padel racket!

Hoe weet je dat je padel racket vervangen moet worden?

Het kan lastig zijn om in te schatten wanneer je racket aan vervanging toe is. Maar wanneer je je racket een lange tijd gebruikt zal je merken dat je minder hard kunt slaan of juist minder gevoel hebt. Dit hoeft niet te betekenen dat jouw racket van lage kwaliteit is, het is heel normaal dat een padel racket na een jaar niet meer prettig speelt.

Ook de buitenkant van je padel racket kan je vertellen of het tijd is voor een nieuw racket. Als je merkt dat het racket een stuk harder (of zachter) is geworden vergeleken met eerst, is het racket ook toe aan vervanging. Dit heeft alles te maken met het spelen in te koude of te warme omstandigheden.

Moet je je padel racket vervangen als er een barst in zit?

Het is afhankelijk van de soort barst of scheuren dat in je padel racket zit, of deze direct vervangen moet worden. Kleine scheurtjes in de verf van het racket hebben geen invloed of de manier waarop je kunt spelen, scheuren in het frame hebben dat wel.

We raden je aan om een padel racket te vervangen als je ziet dat er scheuren in het frame zitten. Denk hierbij aan een scheur / barst in het glasvezel, carbon, foam of EVA-schuim. Wanneer de scheur of barst in dit materiaal zit, kun je ballen niet meer met optimale zuiverheid raken. Je zult merken dat je balgevoel aangetast wordt en dit betekent dat je padel racket toe is aan vervanging!

Toe aan een nieuw padel racket? Bekijk dan vooral onze keuzehulp voor padel rackets. Hier kun je precies zien welk padel racket het beste is voor jou!

Veelgestelde vragen

Jazeker, een padel racket slijt net als elk ander racket wanneer je er mee speelt. Zo kan het racket geleidelijk meer scheuren of barstjes krijgen binnen 6-12 maanden.

Je kan voelen wanneer je je racket moet vervangen. Dit doe je door de hardheid van het racket te vergelijken met toen je hem eerst kocht. Is het racket nu een stuk zachter of harder? Dan ben je toe aan een nieuw racket.

Een nieuw racket zal er voor zorgen dat je ballen weer zuiver en met de juiste snelheid kunt slaan. Oude rackets met scheuren of barstjes hebben moeite met het correct raken van ballen.

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten