golden point padel

Stond je pas geleden op de padel baan en heb je de term ‘golden point’ voorbij horen vliegen maar weet je niet wat het is? Dan ben je hier op het goede adres. Het padel golden point is namelijk het punt die beslist wie de game gaat winnen. Als het 40/40 staat in een game, dan speel je bij padel het golden point. Wie dit punt wint heeft de game gewonnen. In dit artikel gaan we dieper in op de golden point en vergelijken we het ook met de ‘deuce’ van tennis.

Wat betekent het golden point bij padel?

Het golden point bij padel (gouden punt) is het winnende punt voor een game die gelijk staat, 40-40. Padel heeft op dit vlak dezelfde puntentelling als tennis. Een game begint bij 0-0, bij elk punt komen er 15 of 10 punten bij. Als je een punt maakt wordt het 15-0, daarna 30-0, 40-0 en wanneer je een punt verdient bij de 40 dan heb je de game gewonnen.

Wanneer het gelijk staat met 40-40 wordt er bij padel dus het gouden punt gespeeld. Het team of speler die dit punt wint, heeft de game gewonnen en de volgende game zal hierna beginnen. Er is geen limiet aan het aantal golden points dat gespeeld kan worden per wedstrijd. Wel kan een golden point maar één keer per game. In totaal zijn er bij een officiële padel wedstrijd dus 36 mogelijkheden tot een golden point.

Is golden point bij padel hetzelfde als deuce bij tennis?

Ik hoor je misschien al denken; ‘een speciaal punt bij een 40-40 stand, dat komt me bekend voor’. En ja dit klopt! Bij tennis is er namelijk sprake van de zogenaamde ‘deuce’. Maar dit is niet helemaal hetzelfde als het gouden punt. Bij tennis moet je bij een deuce twee punten achter elkaar maken om de game te winnen. Bij padel is dit niet het geval. Het punt is direct beslissend, daarom is het ook het gouden punt.

Wat zijn de regels bij een golden point?

Er zijn niet veel regels om rekening mee te houden bij het gouden punt. Het is immers een normaal punt bij padel dus alle standaard padel spelregels worden gehanteerd. Echter is er een speciale regel met betrekking tot wie mag serveren. Wanneer je een golden point gaat spelen mag het ontvangende team bepalen aan welke kant ze de service willen ontvangen.

Dit zorgt ervoor dat je als het ontvangende team een tactische keuze kan maken waarbij je de kant kiest waar de tegenstander de meeste moeite heeft met een service. Daarom is het ontvangende team ook ligt in het voordeel bij het gouden punt. Verder zijn er geen speciale regels om rekening mee te houden, je kunt dus weer zo snel mogelijk het padel veld op!

Veelgestelde vragen

Het ontvangende team is in het voordeel bij het gouden punt. Dit komt omdat zij mogen bepalen aan welke kant de service gespeeld gaat worden. Ze kunnen hierbij de kant kiezen waar de tegenpartij de meeste moeite heeft met serveren.

Het golden point komt één keer per game voor in padel. Om te berekenen hoevaak een golden point voorkomt moet je kijken hoeveel games er maximaal gespeeld kunnen worden. Het antwoord is daarom 36 keer.

Het gouden punt is pas een redelijk recente toevoeging en is in 2020 toegevoegd door de World Padel Tour (WPT)

Geschreven door:

Vergelijkbare berichten